De relatie tussen je darmen en je hersenen

Je darmflora bepaalt je welbevinden

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk onze darmen zijn. Voor de hersenen maar ook voor de andere organen. Vooral de bacteriën die in onze darmen leven beïnvloeden op deze manier onze hersenen en ons gedrag. Een enkele verstoring, door een infectie of antibiotica, kan al leiden tot gedragsveranderingen. Ook door stress, verkeerde voedingsgewoonten en allergieën kan de darmflora uit balans raken. Elke vorm van stress (denk daarbij aan ‘vlinders in je buik, angst om live ergens te moeten spreken, een examen moeten doen) activeert zenuwen die onze spijsvertering afremmen of zelfs stop zetten. Je hersenen sturen dus signalen naar je buik.

Hoe werkt dat?

De laatste jaren is de kennis tussen de relatie van darm en brein enorm toegenomen. Deze relatie en communicatie gaat zelfs beiden kanten op. Dus niet alleen van brein naar de darm, maar ook van de darm naar het brein. De term “hersen-darm-as” geeft aan dat darm en brein voortdurend met elkaar communiceren. Het immuunsysteem en de zogenaamde Nervus Vagus (10e hersenzenuw) spelen hierbij een belangrijke rol. Deze zenuw is de belangrijkste snelweg van de darm naar de hersenen. Hij loopt door het middenrif, langs de slokdarm tussen long en hart omhoog en door de keel tot in de hersenen. Je darmen en je hersenen zijn zo continu met elkaar in contact. Dit contact wordt mogelijk gemaakt door een stofje dat serotonine heet.

Serotonine is een hormoon, ook wel geluks-hormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Je darmen produceren zo’n 90% van de serotonine in je lichaam. De rest wordt door je hersenen gemaakt. Behalve je gemoedstoestand en een gezonde slaap reguleert serotonine ook een aantal vitale lichaamsfuncties. Zoals het immuunsysteem, de nierfunctie, hart- en bloedvaten en de spijsvertering. Daarnaast houdt serotonine bijvoorbeeld ook je bloeddruk op een gezond niveau en zorgt ervoor dat je lichaam voldoende weerstand kan bieden tegen ziekteverwekkers.  Interessant is dat mannen tot twee keer meer serotonine produceren dan vrouwen. In de stressvolle maatschappij van vandaag verklaart dit waarom vrouwen vaker een serotonine tekort hebben dan mannen.

Een serotonine tekort kan stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart tevens het verband tussen psychische problemen, hoofdpijn en darmklachten.

Een tekort aan serotonine kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Onzekerheid
  • Slapeloosheid
  • Onrust
  • Eetstoornissen
  • Depressie
  • Boosheid
  • Angst
  • Hoofdpijn

Er kan een tekort ontstaan van serotonine door stress, een ongezond voedingspatroon en/of een disbalans in de darmflora en/of hormonen. Bij een goede werking levert serotonine je dus een gelukgevoel op en ervaar je minder stress.

Het is best moeilijk om de activiteit van serotonine enkel door voeding omhoog te brengen. Er zijn gelukkig ook andere manieren om die communicatie tussen darm en hersenen positief te beïnvloeden. En dat kan door je darmen in optimale conditie te brengen. Schone darmen, met een gebalanceerde hoeveelheid microbioom (=darmflora) heeft een grote invloed op het welzijn van het darmslijmvlies en de barrièrefunctie, wat weer belangrijke onderdelen van je immuunsysteem zijn.

Het immuunsysteem van de darm moet optimaal worden gehouden en goed in balans zijn, zodat niet alleen de darm maar ook het gehele lichaam geen negatieve gevolgen ondervindt van de bacteriën en andere substanties waaraan de darm continu wordt blootgesteld.

Het is daarom belangrijk om de balans in die darmflora te verbeteren of te herstellen

Hoe doe je dit? De start van een optimale darm gezondheid en minder hoofdpijn en onrust in je hoofd is een detox die alle aangekoekte plaque in je darmen verwijderd. Zo’n kuur sluit je af met een probiotica. De probiotica zorgt ervoor dat de goede bacteriën weer aangevuld worden in de darmen.

Je zorgt daarnaast goed voor je darmflora door gezond te eten. Dit bestaat uit veel verse groenten, noten en zaden – vezels zijn de voeding (prebiotica) voor je darmflora. Door veel te bewegen en te zorgen dat je beter slaapt en minder stress hebt.

En dat alles bij elkaar heeft een positief effect op de signaaloverdracht tussen darm en hersenen.

Samenvattend

Je darmen spelen een hoofdrol in je gezondheid en hele welzijn. Zo’n 80% van het immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Gezonde voeding, schone darmen, zonder plaque of overmatige schimmels en parasieten, en een balans in darmflora zijn belangrijk om gezonde darmen te houden.

Raakt je darmflora uit balans door bijvoorbeeld ongezonde voeding, medicijngebruik (denk aan antibiotica en de pil) of voedingsintoleranties zoals gluten en melk, dan is dat van invloed op je hoe je je voelt.

Heb je regelmatig last van:

  • Rommelende darmen
  • Een opgeblazen buik
  • Diarree of obstipatie of kramp
  • Diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Regelmatig hoofdpijn of wattig gevoel in je hoofd
  • Voel je je onzeker

Weet dan dat dit zijn oorsprong vind in een verstoring van de darmgezondheid en we weten nu ook: dat beïnvloed hoe je je voelt.

Andersom is ook gebleken dat bij mensen met depressieve klachten, angstproblematiek en stressklachten, vaker darmklachten voorkomen en de diagnose PDS wordt gesteld.

Herken je wat hier staat?

Zou je de volgende stap willen zetten in jouw darm en hoofd gezondheid?

Het gaat dus niet zozeer om wat je eet (natuurlijk is gezond eten belangrijk) maar ook om hoe je het weer opruimt. Als je je aanrecht vol hebt staan met vuile vaat, vieze vaatdoekjes en restjes eten waar een groene bontjas op groeit, dan stapelt het vuil zich op. Zo gaat dat ook met onze darmen. Het kan in onze darmen zelfs zo ver gaan dat er gifstoffen ontstaan die door de darmwand heen kunnen lekken (leaky gut syndroom) en in de buikwand terecht komen. Wat vervolgens weer kan zorgen voor auto immuunreacties.

Met name parasieten laten ammoniakresten achter (poep en pies) die in je hoofd gaan zitten. Tijd dus voor een opruimactie!

pexels-larissa-deruzzi-6546181

De meest effectieve en meest makkelijke manier om je gezondheid zonder al te veel moeite weer optimaal te krijgen is de detox kuur die schimmels en parasieten en ongewenste bacteriën uit je lijf opruimt. En wel van mond tot kont. Deze kuur is gebaseerd op de kennis van wetenschapster Hulda Clark. Clark vond in haar studies dat schimmels en parasieten de basis vormen van vele chronisch aandoeningen van deze tijd.

De relatie tussen je darmen en je hersenen
Schuiven naar boven