Wat is het toch met vitamine C dat zo veel mensen het nemen? Al is maar in de vorm van wekelijks gesleep met sinaasappels van de super om de nodige vitamientjes binnen te krijgen. De gunstige effecten hebben we zelf wel ondervonden als we een griep of verkoudheid hadden. Maar graag neem ik je mee in interessante onderzoeken en natuurlijk wat voor jou de beste vorm van vitamine zou kunnen zijn. Want in de hogere dosis én verpakt in liposomen is waar het werkelijk superleuk wordt!

Want dat Vitamine C al gezorgd heeft dat een ziekte als scheurbuik genezen kon worden, was nog maar het begin van kennis over deze super vitamine.

De laatste jaren zijn vooral de voordelen van intraveneuze vitamine C enorm. Deze krijg je normaal gesproken in het ziekenhuis. Dr. Thomas Levy heeft een boek geschreven over vitamine C: Het ongeneeslijke genezen, en als je werkelijk alles wilt weten raad ik je aan dit boek te bestellen bij Succesboeken.

Wat gebeurt er als je een tekort hebt aan vitamine C? Je hebt dan een tekort aan anti-oxidanten. (heel kort: dit zijn goede stoffen die vrije radicalen onschadelijk kunnen maken) Bij een tekort aan anti-oxidanten heb of krijg je (laaggradige) ontstekingen in je lichaam. Hoe minder anti-oxidanten je hebt, hoe meer ontstekingen.

Als je ontstekingen hebt in je lichaam dan reageert je immuunsysteem daarop. De monocyten uit je immuunsysteem komen in actie (deze blijken veel vitamine C te bevatten) om de ontsteking aan te pakken. Hoe meer ontstekingen, hoe meer monocyten om het vitamine C tekort aan te vullen. (By the way, dit is een hypothese van dr. Levy)

Atherosclerose is een mechanisme dat plaats vindt om slechter wordende bloedvaten te helpen sterk te blijven. Het is dus een defensieve actie om plaque in de bloedvaten te plakken. (Zodat er geen scheurbuik meer ontstaat, scheurbuik is het letterlijk weglopen van bloed uit de vaten, omdat de vaten zeer verzwakt waren).

Als je niet zorgt dat je vitamine C of andere anti-oxidanten op het goede niveau komen dan zal de ontstekingsgraad hoog blijven. Monocyten zijn namelijk geen vervanging voor vitamine C die we werkelijk nodig hebben. En als de ontstekingsgraad hoog blijft zullen vetcellen bijdragen aan het behoud van de bloedvaten. Als het niet opgelost wordt, dus als deze immuunreactie geen Vinkje krijgt, dan ontstaat er een serie aan mechanismen in je lichaam die op hun beurt weer zorgen dat het immuunsysteem weer tot rust komt en niet de vetcellen gaat aanvallen.

Er is nog iets anders gaande in dit stadium; als je te weinig vitamine C in je lichaam hebt dan heb je weinig collageen aanmaak. Collageen zorgt voor sterke structuur van weefsels. Een tekort aan collageen draagt natuurlijk ook niet bij aan sterke vaatwanden, je zou zelfs aneurisma’s kunnen krijgen (uitstulpingen in de vaatwand).

Je kunt zeggen dat de monocyten een compensatiemechanisme voor een tekort aan vitamine C zijn.

Als je zelf dus niet genoeg vitamine C neemt, dan zal je lichaam IETS moeten gaan doen. Vet in de vaatwanden plakken is een heel goed mechanisme om je vaatwanden sterk te houden. Je kunt je voorstellen dat het nemen van medicatie als statines om de plaque in je bloedvaten weg te halen misschien niet de meest handige optie is. Stop hier niet zomaar mee, maar bespreek het met je arts. Cholesterol is volgens dr. Levy niet het probleem, maar een symptoom en een tekort aan vitamine C de onderliggende oorzaak.

Maar naast dit alles is cholesterol ook een neutraliserende factor voor toxines in het lichaam. Dr. Levy laat weten dat het goed is de cholesterol als een duidelijk symptoom te zien in plaats van een oorzaak. Dus als je cholesterol met medicatie weghaalt maak je het lichaam kwetsbaar voor toxines.

In Nederland zijn een aantal artsen die intraveneus vitamine C toedienen met een zeer groot effect voor de patiënt. Wat is nou werkelijk het verschil tussen een hoge dosis vitamine C tablet en een intraveneuze behandeling met vitamine C?

Een intraveneuze behandeling brengt 100% van elke vitamine rechtstreeks in de bloedbaan. Je ligt ontspannen in een fauteuil terwijl je cellen direct de vitamine C dosis kunnen opnemen. De weg door het maag-darmkanaal is zo anders! Bij intraveneuze toediening wordt de absorptie door de darmen volledig omzeild! En dus kunnen megadoses van de vitamine C afgeleverd worden waar ze moeten zijn.

Innemen als supplement

Je lichaam moet behoorlijk wat werk verrichten om de vitamine uiteindelijk op de juiste plek te krijgen. Deze in wateroplosbare vitamines zijn grote moleculen. Ze kunnen niet zomaar vanuit je darmen rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen, zoals intraveneuze vitamines dat wel kunnen. In plaats daarvan moeten ze je “enterocyten” of “colonocyten” passeren – fantastische termen voor de laag cellen die het gehele darmkanaal bekleden. Deze cellen hebben fosfolipiden celmembranen die ondoordringbaar zijn voor in wateroplosbare vitamines en voedingsstoffen.

Tja….wat nu?

Liposomale vitamines zijn verpakt in fosfolipiden (vetbolletjes) waaruit celmembranen bestaan. Dat is handig want de ‘gewone’ in wateroplosbare vitamines hebben speciale ‘transporteurs’ nodig om elke voedingsstof langs de cel te verplaatsen. En dan concurreren gewone supplementen ook nog eens onderling om toegang te krijgen tot de bloedbaan. Er komen nog wel wat processen bij kijken voor opname van vitamines, maar voor nu is dit even genoeg om te weten. Want ik wil nog een ander probleem aansnijden over opname van vitamine C, en dat is dat onze darmen vandaag de dag zwaar onder druk staan.

Onze darmen hebben het te verduren: Stress, Medicijnen – bijvoorbeeld ibuprofen en aspirine, infecties en ontstekingen – van diabetes, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere aandoeningen. Een Leaky gut en roken zijn factoren die de darmen ernstige schade kan geven. Dit zorgt er allemaal voor dat er geen goede absorptie is van voedingstoffen. (misschien een idee om eens een detox doen om je darmen echt vrij te maken van schimmels, parasieten, zwerfvuil en bacteriën? Klik hier voor een eenvoudige kuur.)

Dus hoe krijgen we die kostbare vitamine C nou daar waar we hem hebben willen zonder aan een infuus te hoeven liggen? De oplossing is een vitamine C te nemen die verpakt is in die vetbollekes. Het is geen vervanging voor de intraveneuze C, maar we komen een heel eind in de buurt. 🙂

Bij het samenstellen van de ingrediënten moeten alleen de meest noodzakelijke en meest natuurlijke ingrediënten worden gekozen.
Onnodige smaken, kleuren of geuren mogen niet worden toegevoegd. Het product moet worden ondersteund door wetenschappelijke studies. Zoals het boek van Dr. Levy.

Een explosie van liposomale producten is nu ongeveer 5 jaar op de markt.
Ik kan niet veel zeggen over hun kwaliteit, want ik heb ze zelf nog nooit geprobeerd, maar wat ze gemeen hebben, is dat ze bijna allemaal in flessen worden verkocht.
Het probleem is dat je bij elke dosis het product blootstelt aan lucht en dus oxidatie.
Het moet ook binnen een paar weken worden gebruikt, omdat de kwaliteit snel verslechtert zodra de fles wordt geopend.
Ik heb liever sachets zoals die van LivOnlabs.

Bronnen:
  1. Said HM. Recent advances in transport of water-soluble vitamins in organs of the digestive system: a focus on the colon and the pancreas. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 305(9), G601-G610.
  2. Gibson PR, Anderson RP, Mariadason JM, Wilson AJ. Protective role of the epithelium of the small intestine and colon. Inflammatory bowel diseases, 2(4), 279-302.
Vitamine C, het meest genomen vitamine supplement
Schuiven naar boven