Medische Thermografie

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die in de loop van de tijd het vaakst gesteld zijn aan De Groene Zuster.

Bekijk ook alvast de video: Introductie Medische Thermografie.

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Bel daarvoor met ons op tel. 085-0645001 of neem contact op via het contactformulier onderaan de pagina.

Medische thermografie is geschikt voor alle vrouwen, mannen en ook kinderen. De infraroodcamera die we gebruiken, zendt geen golven of straling uit, waardoor het maken van de beelden zeer veilig is. Zelfs voor zwangere vrouwen. Lees hier aan welke categorieën vrouwen wij een thermografie met name adviseren.

Je kunt op diverse plaatsen in Nederland en België terecht. We kiezen de locaties waar we onze consulten houden met zorg voor je uit. Bovendien groeit het aantal locaties nog steeds.
We ontvangen je graag op één van de volgende locaties: locaties Medische Thermografie

Met behulp van medische thermografie kun je in principe het hele lichaam in kaart brengen. De prijs die we rekenen, is afhankelijk van het gedeelte van jouw lichaam waarvan jij een thermogram wilt laten maken.

Klik op de link voor ons tarieven overzichtVoor een lijst met thermografie mogelijkheden en tarieven kijkt u op deze pagina.

Bij het consult:

Aan het einde van het consult kunt u betalen contant of via PIN.
We accepteren alle kaarten, ook creditcards.

In de webshop kun je als volgt betalen:

 • SEPA-incasso
 • Overboeking
 • Creditcard
 • Bancontact
 • iDEAL
 • PayPal

Afhankelijk van het onderzoek dat je kiest (en dus van het aantal foto’s) duurt een consult tussen de 15 en 90 minuten.

Medische thermografie meet temperaturen. Het lichaam wil balans houden in temperaturen, dat wil zeggen dat de linkervoet dezelfde temperatuur moet hebben als de rechtervoet. En dat is natuurlijk ook zo bij borsten, links en rechts moet gewoon gelijk zijn. Het hele lichaam wil overal balans houden tussen de ene en de andere zijde.

Wat met medische thermografie dus als eerste opvalt is asymmetrie in temperaturen.

 • Als er slechts 1 asymmetrie is gezien spreken we van een laag niveau van zorg, misschien wat twijfelachtig, maar met wat tips over zelfmassages en droog borstelen worden dit soort asymmetriëen vaak wel opgelost in een half jaar tijd.
 • Als we 2 of meer asymmetriëen in temperaturen hebben gemeten in de borsten dan krijgt dat van ons ene gemiddeld niveau van zorg en is er wat meer werk aan de winkel. Bv een borstweefsel behandeling, bh vaker uit en droog borstelen.
 • Bij 3 of meer asymmetrische temperaturen over de borsten hebben we een hoog niveau van zorg en verwijzen we iemand naar de huisarts voor vervolg onderzoek. Het liefst met echografie. Zie ook de veel gestelde vragen over echografie.

Maar als een vrouw een borst verwijderd heeft gehad dan zouden we bijna al meteen een hoog niveau van zorg hebben. Dit vanwege de asymmetrie in structuur en meestal ook temperatuur van de borst en mastectomiezijde of van de natuurlijke borst en de gereconstrueerde borst.

Hoe zit het dan met die symmetrie of asymmetrie temperaturen?

Door onze artsen en therapeuten die onze studies aanpakken en er rapporten van maken wordt rekening gehouden met een mastectomiezijde en een eventueel gereconstrueerde borst.

Wat daarbij dan wel erg belangrijk is zijn de temperaturen over die borst of zijde zelf. Is het mooi egaal van temperatuur of zijn er binnen die zijde veel verschillende temperaturen? Dat zou kunnen duiden op een ontsteking in dat gebied. In hoeverre dat dan weer een hoger niveau van zorg zou hebben en opgevolgd zou moeten worden is van te voren niet aan te geven.

Daarnaast meten we niet alleen de asymmetrie in temperaturen ook zien we patronen aan de huid verschijnen van oppervlakkige bloedvaten en patronen van lymfe en uitingen van het hormoonsysteem. Ook daar kunnen we natuurlijk informatie over geven.

Thermografie blijft op deze manier waardevol voor zowel vrouwen die een operatie hebben gehad, een reconstructie of nooit iets met de borsten hebben meegemaakt.

Thermografie is een veilige methode om borstonderzoek mee te doen. We raken niemand aan en er is geen straling. Omdat we de temperaturen meten aan de oppervlakte van de huid is dit onderzoek hetzelfde als je geen implantaten zou hebben. We onderzoeken of er asymmetriëen zijn in temperaturen, of dat er patronen te zien zijn die opmerkelijk zijn. Dit wordt weergegeven in een rapport wat met je besproken wordt ongeveer 14 dagen na het onderzoek.

We kunnen niets zeggen over of implantaten eventueel lekken. Daar is echografie meer geschikt voor. Echografie TilburgEchografie Amstelveen

Ervaar je gezondheidsklachten en weet je niet zeker of dit komt door je implantaten?
Heb je vragen over implantaten of explantatie?
Wil je graag ervaringen horen van andere vrouwen?
Wist je dat er een vergoeding van explantatie is bij systemische klachten?
Waar we zeer verheugd over zijn is dat er een ‘Meldpunt klachten siliconen‘ is in Nederland.

Lees ook onze 2 blogs over het hebben en verwijderen van borstimplantaten.

https://degroenezuster.nl/de-keerzijde-van-borstimplantaten/

https://degroenezuster.nl/explanatie-van-siliconen-borstimplantaten/

Nee. Er is jammer genoeg nog geen vergoeding van de verzekering.

Nee, op basis van een thermogram kan geen borstkanker worden vastgesteld. Borstkanker kan alleen worden vastgesteld door een biopsie/punctie. Wel kan met behulp van thermografie worden geconstateerd dat (een deel van) je borst een afwijking vertoont die aanleiding vormt voor verder onderzoek.

Een dergelijke afwijking kan met thermografie al in een zeer vroeg stadium worden ontdekt. Wanneer onze arts-thermoloog een hoog niveau van zorg constateert, verwijzen wij altijd door naar de huisarts.

Thermografie is een ander soort onderzoek dan mammografie. Hieronder staan alle verschillen op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken.

 1. Het verschil tussen thermografie en mammografie laat zich het beste als volgt omschrijven: Elke ziekte maakt in principe zes fases door (dit is ooit beschreven door dr. Reckeweg). Fase 1 is heel onschuldig, een kuchje bijvoorbeeld; meestal gaat dit wel weer over. Fase 6 betekent onomkeerbaar de dood. Daar tussenin is het belangrijk om alert te zijn. Als we namelijk de toenemende signalen van ons lichaam vanaf fase 2 negeren, en we halen bijvoorbeeld iets van de drogist, of we gaan niet naar een dokter als het ernstiger wordt, dan kunnen ook andere systemen van ons lichaam bij de oorspronkelijk onschuldige aandoening betrokken raken.
  Mammografie kijkt mee in fase 4: er wordt alleen gezocht naar een tumor of knobbel. Maar dan ís er dus al verandering in het weefsel! Deze verandering heeft plaatsgevonden in de voorgaande fases (en dat kan jaren duren). Met andere woorden: mammografie kijkt mee in de anatomie (‘in het vlees’).
  Thermografie kijkt al mee in fase 2, op het niveau van de fysiologie. Wij kijken naar veranderende lichamelijke processen. In deze fase zien we processen die abnormaal verlopen, en die eventueel het risico in zich dragen op ‘ontsporingen’ in de anatomie. Onze artsen kunnen van deze afwijkingen zeggen of deze een laag, gemiddeld of hoog niveau van zorg hebben.
 2. Thermografie en mammografie zijn allebei geen kankeronderzoeken. Als er verdachte plekjes gezien worden (mammografie) of een hoog niveau van zorg (thermografie) word je sowieso doorverwezen voor verder onderzoek. Pas als een punctie wordt gedaan of een biopt wordt genomen, is met zekerheid te zeggen of het om kankercellen gaat. En dan ben je er dus met een thermografie vaak (veel) eerder bij!
 3. Thermografie is pijnloos en er komt geen straling aan te pas. Mammografie kan pijnlijk zijn vanwege de druk op de borsten; bovendien wordt hierbij röntgenstraling gebruikt.
 4. Thermografie is preventiever dan mammografie: er kunnen (vaak) bij elk niveau van zorg nog allerlei niet-invasieve en niet-giftige dingen gedaan worden om de borsten weer gezond te krijgen.
  Bij mammografie wordt gezocht naar een knobbel of tumor. Als die gevonden wordt, dan is hij er dus al; dat is een stuk minder preventief. En dan is dus ook vaak vrij drastisch ingrijpen noodzakelijk (als kanker wordt geconstateerd: vaak operatie, chemo en/of bestralingen).
 5. Thermografie is geschikt voor alle vrouwen met volwassen borsten. Aanbevolen wordt te beginnen vanaf 30 jaar. Wachten op de oproep van het RIVM voor een mammografie (die elke Nederlandse vrouw krijgt bij 50 jaar) is ook om díé reden veel minder preventief; het kan zelfs al erg laat zijn.
 6. Mammografie kent ongeveer 30% vals-positieve uitslagen. Dat wil zeggen dat er een knobbel wordt gevonden (en behandeld) die nooit tot klachten geleid zou hebben.
  Thermografie kent het verschijnsel vals-positief niet. Als iemand met een hoog risiconiveau doorgestuurd wordt voor (liefst) een echogram, dan kan het zijn dat er niets gevonden wordt; fase 4 is dus nog (lang) niet bereikt. Thermisch gezien is er echter wel degelijk een veranderende fysiologie en zijn er mogelijk ontstekingen of gestagneerde lymfe die aangepakt moeten worden.
 7. Mammografie kan niet gedaan worden bij jonge vrouwen en bij vrouwen met veel overgewicht. Die hebben namelijk over het algemeen dicht borstklierweefsel, waardoor bij deze vrouwen 50% van de echte kankers gemist wordt. (Door het dichte weefsel zijn deze eenvoudigweg niet te zien op het mammogram.)
  Thermografie heeft geen enkel probleem met dicht borstklierweefsel; de foto’s zijn net zo betrouwbaar.

Ja, medische thermografie heeft zich bewezen als een veilige en preventieve methode om borstafwijkingen vast te stellen. Het is bovendien een uitstekende methode om het verloop en de behandeling van borstaandoeningen te volgen. Een thermogram kan afwijkingen al in een zeer vroeg stadium vaststellen.

Een baseline is een combinatie van twee thermografische borstonderzoeken. Wij adviseren vrouwen die voor het eerst een thermografie laten maken om te kiezen voor zo’n baseline.

Bij het eerste onderzoek worden de temperaturen en patronen duidelijk die ons een indruk geven van je borsten. Soms verbeteren deze patronen in de 3 of 6 maanden daarna, als je onze borstgezondheidstips ter harte neemt. Maar het kan ook de andere kant opgaan – dat stellen we dus vast bij het tweede onderzoek.

Om duidelijkheid te krijgen over je patronen en over de zorgindicatie die we moeten toekennen, is het tweede onderzoek belangrijk. Kwaadaardige cellen delen zich elke 90 dagen; mocht er iets gaande zijn in je borst, dan krijgen we dat snel duidelijk in een baseline.

De baseline is verder belangrijk voor ons omdat deze ons een blauwdruk geeft van hoe je borsten zijn en welke patronen specifiek bij jou horen (mede op basis van jouw geschiedenis). We pakken de baseline er altijd bij als je voor (anderhalf)jaarlijkse controle wilt komen.

Echografie kijkt naar de anatomie, ik zeg wel eens  “in het vlees”. Dat klinkt misschien wat gek, maar geeft wel aan wat het verschil is met thermografie.

Bij echografie is er goed te zien of er veranderingen zijn in het weefsel. Als iemand bv belt om te laten weten dat ze een knobbel voelt in haar borst is het een logische stap dit na te laten kijken met echografie. Er is immers al iets gevoeld, een verandering in “het vlees”, en je wilt dan weten wat het is. Met echografie (tenminste als je dat laat doen door een zeer geoefende echograaf)  is dat goed te zien. Echografie is zeer nauwkeurig in kijken in de anatomie, veilig, geen pijn en geen röntgen straling.

Thermografie kijkt naar de fysiologie. Dus je maag bv kan je voelen (dat is het vlees) maar hoe die maag functioneert is fysiologie.

We kijken naar veranderende lichamelijke processen. We doen dat met een infraroodcamera die geen golven of straling heeft. We detecteren aan het lichaam verschillende temperaturen. Beide borsten moeten 37 graden C zijn. Waarom zou de ene borst 37 en de andere bv 39 graden C zijn? Dat is een teken dat er iets niet goed gaat. Dit gebeurt zonder dat je daar erg in hebt.

Als we met Thermografie een hoog niveau van zorg hebben (bij 3 of meer asymmetriëen in temperaturen tussen de ene en de ander borst) dan verwijzen we door naar de huisarts voor het laten maken van een echogram. Wij weten nl. niet waarom dat hoge niveau en zoveel asymmetrie er is. Dat moet onderzocht worden.  En echografie is dan een uitstekende methode.

Mochten vrouwen liever niet tegen de protocollen van het ziekenhuis aanlopen en direct een goed echogram willen laten maken door een arts met veel ervaring dan kan ze terecht bij de bortpoli.nl Die hebben een vestiging in Amstelveen en binnenkort ook in Den Bosch.

We kijken naar veranderende lichamelijke processen met thermografie. We doen dat met een infraroodcamera die geen golven of straling heeft. We detecteren aan het lichaam verschillende temperaturen. Beide borsten moeten 37 graden C zijn. Waarom zou de ene borst 37 en de andere bv 39 graden C zijn? Dat is een teken dat er iets niet goed gaat in de borsten Dit kan gebeuren zonder dat je daar erg in hebt. Wat we dan willen weten is of er een verandering te zien is in het weefsel. Is er iets gaande wat een opvolging in het medische circuit nodig heeft. Met thermografie zien we het lichaam reageren op iets, met echografie zie je wat dit mogelijk kan zijn.

Als we met Thermografie een hoog niveau van zorg hebben (bij 3 of meer asymmetriëen in temperaturen tussen de ene en de ander borst) dan verwijzen we door naar de huisarts voor het laten maken van een echogram. Wij weten nl. niet waarom dat hoge niveau en zoveel asymmetrie er is. Dat moet onderzocht worden.  En echografie is dan een uitstekende methode.

Mochten vrouwen liever niet tegen de protocollen van het ziekenhuis aanlopen en direct een goed echogram willen laten maken door een arts met veel ervaring dan kan ze terecht bij de borstpoli.nl Die hebben een vestiging in Amstelveen en binnenkort ook in Den Bosch.

Medische thermografie is gebaseerd op de meting van de temperatuur aan de oppervlakte van de huid. Onze ultragevoelige camera’s meten deze temperatuur millimeter voor millimeter en maken van al deze verschillende temperaturen kleurenbeelden van. Daarbij worden álle temperatuurverschillen gemeten; zelfs de verschillen kleiner dan 0,05°C. Onze camera’s hebben geen straling of golven, we gaan het lichaam dus niet ‘in’. “Diep genoeg gaan” zoals geschreven wordt, geeft dus aan dat de sites die dit schrijven geen idee hebben hoe medische thermografie werkt. Dat is niet erg, we leggen het graag uit.

Het lichaam zendt warmte uit tot zo’n 0,6 centimeter onder de huid. En dus heeft het ook geen zin om ‘diep’ te meten. Als er iets ongewoons aan de hand is in je lichaam, dan geeft dat specifieke probleem een seintje aan het centraal zenuwstelsel. Die zorgt vervolgens voor een herverdeling van bloed vanuit de huid. Daarmee wordt een plek soms ongewoon koud of warm. Juist die asymmetrie of abnormale temperatuur van dat gebied geeft aan dat er iets ongewoons aan de hand is. We meten dus de temperaturen aan de huid, maar door de relatie van het centraal zenuwstelsel en de huid is het mogelijk iets te zeggen over problemen die zich dieper in het lichaam af spelen. Een voorbeeld: Stel je hebt een maagzweer, dan is het niet zo dat de hitte in de maag naar de huid toe uitstraalt en de huid verwarmt. Dat kan immers niet (vanwege de 0,6 cm. ) De maag geeft een seintje aan het centraal zenuwstelsel die op zijn beurt zorgt voor een herverdeling van bloed (vanuit de huid) om de maag te kunnen helpen en helen.

Met andere woorden: de oppervlakte van de huid functioneert als televisiescherm waar informatie kan worden afgelezen tussen verschillende lichamelijke processen. Met behulp van de infraroodcamera wordt deze informatie inzichtelijk gemaakt, waarna deze geïnterpreteerd kan worden. Uiteraard gebruiken wij voor dit laatste de beste, meest geavanceerde software en Flir camera.

De reden voor alle voorzorgsmaatregelen is dat het lichaam moet kunnen acclimatiseren.

Niet persé heel koud worden maar juist zo natuurlijk mogelijk wennen aan de temperatuur die wij in de praktijken hebben.
Als iemand net zonnebrand (roodverbrande huid) heeft dat zal diegene niet kunnen acclimatiseren. Dat duurt dagen voordat de huid is geheeld.
Datzelfde geldt voor mensen die gewend zijn buiten te zwemmen, hoewel heel gezond is het voor deze mensen is een kamertemperatuur met rond de 21 graden C veel te warm. Ze blijven zweten en dat zweet legt een koude laag over de huid om af te koelen. Deze mensen kunnen dan niet acclimatiseren.

Dus een paar weken voor het maken van thermische beelden is het belangrijk het koude zwemmen (wim Hof methode) even niet meer te doen net als in de zon liggen bakken.
Ben je eenmaal lekker bruin door de zon, en heb je geen brand meer in je huid dan is er niets aan de hand natuurlijk.

Het scheren gaat ergens anders over, er zijn mensen die een irritatie hebben van scheren, en zeker van de deo of andere producten die ze er vervolgens overheen smeren.
Dat maakt dat we het scheren ook liever niet hebben voor een opname met thermografie.

Dank je wel voor je bericht, misschien is het goed even te bellen als ik je vraag niet duidelijk kan beantwoorden. De kleuren geven weer welke temperaturen er zijn gemeten over het lichaam. De camera is natuurlijk geen thermometer, maar een detector die de emissiviteit van het lichaam meet…tja dat wordt misschien te technisch.

De kleuren: wit is de warmste kleur en dan naar paars/zwart, dat is de meest koude kleur.

Dit zegt echter niets over de interpretatie van jouw gehele studie.
Een interpretatie van een thermogram gaat over patronen, asymmetrie in temperaturen, volgen van bloedvatpatronen in Greyscale (zonder kleuren) etc. Daarbij lezen we de klachten die genoemd zijn ook nauwkeurig door.

De interpretatie-opleiding die ik heb gedaan, deed ik pas na het maken van 5000 studies. Dit omdat ik de samenhang van fysiologie en thermografie pas begreep na het maken van zoveel studies. Al mijn studies gingen in die eerste jaren naar de VS. In 2020 ben ik in de rustige tijd van de lockdown gestart met deze opleiding. Ik heb een jaar met mijn mentor online gezeten en alles doorgenomen wat we maar tegenkwamen. Inmiddels schrijf ik nu 2 jaar de rapporten zelf. Het vergt dus enige kennis van hoe thermografie werkt om een juiste interpretatie te kunnen maken.

En het korte antwoord is dan; Thermografie gaat niet over kleuren 🙂

MEDISCHE THERMOGRAFIE ALS ONDERZOEKSMETHODE

Schuiven naar boven

Maak een Afspraak

Afspraak maken

Op onze consulten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

 • Eerste Borstonderzoek €247,-

  30 minuten

 • Baseline Borstonderzoek €462,-

  2x 30 minuten

 • Vervolg Borstonderzoek €247,-

  20-30 minuten

 • Vrouwen gezondheidsonderzoek €415,-

  1 uur

 • Mannen gezondheidsonderzoek €415,-

  3 kwartier

 • Volledig lichaamsonderzoek €525,-

  1 uur

 • Regio onderzoek €175,-

  3 kwartier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste editie van ons magazine: Boezemvriendin

Boezem vriendin 6 (#38)
Groen is het nieuwe roze