Oestrogeen dominantie

Een ophoping van te veel oestrogenen (xeno-oestrogenen) in je lichaam is niet meteen merkbaar. Het kan een sluipend proces zijn van jaren. Maar het is wel een oorzaak van veel vrouwenkwalen en ziektes. Oestrogeen is een hormoon wat we zelf produceren. Maar er is ook een vorm die van buitenaf ons lichaam binnen komt en we xeno oestrogenen noemen. De bron van deze xeno oestrogenen is slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, verhoogde stressniveaus, ftalaten (weekmakers in plastics, BPA), PCB’s (polychloorbifenyl), dioxine, parabenen (cosmetica), bestrijdingsmiddelen als pesticiden, herbiciden. Zie ook onze blog daarover hoe je deze kan vermijden. Maar ook bepaalde medicijnen zorgen voor een teveel aan oestrogeen in ons lichaam, zoals hormoonvervangende therapie (de pil en het Mirena spiraal). Oestrogeen dominantie (dus te veel aan oestrogeen) speelt een rol bij gynaecologische kankers, endometriose  eierstok- en borstkanker. Te hoge invloed van oestrogenen draagt ​​ook bij aan PMS en verhoogde symptomen van de menopauze, gevoelige borsten en prikkelbaarheid.

Behandeling met synthetische medicatie, bijvoorbeeld bij hormoongevoelige borstkanker, heeft bijwerkingen en dat niet alleen, het remt ook de werking van het eigen zorgvuldig aangemaakte oestrogeen. Deze blog is niet bedoeld om het advies van de arts te negeren.

Het afbreken van deze xeno oestrogenen is een moeilijk proces voor je lichaam. Ze zijn veelal moeilijk afbreekbaar en vet oplosbaar. Ofwel, ze gaan in je vetlaagjes zitten en komen daar moeilijk weer vandaan. De stoffen om het goed af te breken gebruikt het lichaam nogal eens (logisch) voor het ontgiften van dagelijkse processen in je lichaam en komt niet toe aan die vervelende xeno oestrogenen. Je hebt daarbij ondersteuning nodig met de juiste fyto nutriënten. Het liefst al vóór de menopauze, want door het veranderde metabolisme (na je 50ste) faalt het ontgiften meer dan bij de premenopauzale vrouw. Begin dus op tijd.

Het goede nieuws is: we kunnen deze ongewenste hormonen weer afbreken en de hormoonbalans herstellen met producten die moeder natuur voor ons gemaakt heeft. Dat noemen we therapie met fyto-nutriënten.

Het metabolisme van oestrogeen in het lichaam wordt bepaald door iemands biochemische samenstelling, waarbij sommige waarschijnlijk meer 2-hydroxyderivaten (de ‘goede’ oestrogenen) produceren en andere meer 16-hydroxyesteron (het ‘slechte’ oestrogeen).

Om het niet te ingewikkeld te maken: Het is aangetoond dat het consumeren van een dieet met veel kruisbloemige groenten zoals broccoli, asperges, bloemkool, spinazie, spruitjes, selderij, bieten, boerenkool, kool, peterselie, radijs, raap en kiemen de productie van ‘goede’ oestrogenen verbetert. Kruisbloemige groenten verschillen van andere soorten groenten doordat ze rijke bronnen zijn van verbindingen die bekend staan ​​als glucosinolaten. Een supplement met deze eigenschappen werkt als een sterke antioxidant en beschermt zo het DNA en andere celstructuren.

Gezondheidsvoordelen van suppletie met broccoli en lijnzaad extracten: Het brengt de hormoonspiegels in evenwicht, verbetert de gezondheid van de borsten, ontgift de darmen en de lever en ondersteunt het immuunsysteem. Het spreekt voor zich dat je naast een gezond dieet voldoende dagelijkse beweging krijgt en xeno-oestrogenen (in voeding en cosmetica) zo veel mogelijk vermijdt.

Van bovenstaande stoffen is aangetoond dat ze werken als een katalysator om de hoeveelheid ongezonde oestrogenen (en de symptomen ervan) in het lichaam te verminderen.

 

Elke dag of als detox kuur?

Het is veilig om een broccoli extract dagelijks te nemen, maar als je je leefstijl al goed op orde hebt maar toch nog met bepaalde symptomen zit dan kun je denken aan een kuur. Tweemaal per jaar een maand detoxen is aan te bevelen. Persoonlijk raden we een hoog geconcentreerd extract aan uit de schilletjes van lijnzaad samen met een uiterst hoogwaardig extract uit broccoli om optimaal de stoffen uit broccoli te kunnen benutten.

Hormoonbalans; oestrogeen dominantie
Schuiven naar boven