Thermografie uitleg voor professionals die werken in de gezondheidszorg

Heeft u een patiënt/ cliënt op consult gehad die een thermogram mee heeft genomen? Hieronder treft u informatie aan die u meer inzicht geeft in wat thermografie is en hoe u dit weer kunt gebruiken voor uw eigen behandelplan.
Thermografie is niet diagnostisch maar kan meekijken in de afwijkende fysiologie van het lichaam.
Zo hebben we de mogelijkheid onze gezondheid te verbeteren. We hoeven immers niet ziek te zijn om beter te worden. We geven hiermee geen diagnose af maar een door ervaring opgedane indicatie van temperaturen en patronen over de kaak.

Regelmatig geven we een online presentatie speciaal voor zorgprofessionals.
Tijdens deze Zoom leer je in een uur de basis van medische thermografie. Dit is belangrijk om te weten, zodat we onze cliënten kunnen doorverwijzen mét hun thermografie rapport.
Tijdens de presentatie is er natuurlijk ook de gelegenheid om al je vragen over thermografie te stellen.
Bekijk alle datums van de online presentaties via de onderstaande link.

Voor o.a. tandartsen, mondhygiënisten, KNO-artsen:

Een indicatie van afbeeldingen van de kaak:
Warmte rond de mond, kan duiden op tandheelkundige problemen. Warmtepatronen in het mondgebied kunnen een indicatie zijn van gaatjes of bacteriën die achtergebleven kunnen zijn na (wortelkanaal)behandeling of operatie, irritatie door amalgaam vullingen of andere metalen in de mond of een algehele toename van bacteriën in de mond. Deze thermische patronen duiden op omstandigheden variërend van tandvleesirritatie tot uitgebreide parodontitis. Deze bacteriën kunnen circuleren naar andere delen van het lichaam en ontsteking in onder andere de gewrichten, de schildklier en andere zachte weefsels en hart en bloedvaten veroorzaken. Zoals u als professional weet zijn onopgeloste tandheelkundige problemen vaak gerelateerd aan een verscheidenheid aan onopgeloste gezondheidsproblemen.

Als er een warmtepatroon te zien is over het voorhoofd en over de beide voorhoofdsholtes. Deze patronen worden vaak gezien bij allergieën en voorhoofdsholte ontsteking en kan optreden met en zonder symptomen. Het is aangetoond dat meer dan 27% van de chronische infecties van de voorhoofdsholte te maken kan hebben met een schimmelinfectie. Verder onderzoek is aanbevolen.

Is er een plaatselijk warmtepatroon te zien over het verloop van het kaakgewricht met een overeenkomstig warmtepatroon in de temporalis spier. Deze patronen kunnen een indicatie zijn van TMJ (tand, mond en kaak) disfunctie en kunnen klachten geven als symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn, oorpijn en kaak klikken. Dit is geen diagnose maar kan ernaartoe verwijzen. Verder onderzoek is aanbevolen.

Chiropractie, Osteopathie en fysiotherapie, houdingsdeskundige, professionals die werken op ruggenwervels, podologen:

Is er verhoogde warmte waargenomen achter beide oren in het gebied van het mastoïd dat aan de nekspieren is bevestigd? Dat kan verband houden met hoofdpijn. Als er symptomen zijn van oorpijn, zwelling, verminderd gehoor of koorts dan is verder onderzoek aanbevolen.

Is er een asymmetrie in de houding met een afhangende schouder? De borst aan de kant van de afhangende schouder kan groter of lager zijn of meer thermisch gestagneerd dan de andere kant. Dit kan te maken hebben met problemen met de cervicale of bovenste thoracale wervelkolom. Veel voorkomende klachten met betrekking tot een afhangende schouder zijn hoofdpijn, nek-, borst-, borst- en rugklachten.

Zijn er uitgebreide warmtepatronen gezien in de diverse lymfevaten van de hals? Waaronder de mastoïd-, tonsillaire, parotiden-, submandibulaire en submentale vaten. Het lymfesysteem speelt een rol bij ontgifting en uitscheiding. Vochtophoping en een slechte lymfeafvoer kunnen een rol spelen bij de interne toxiciteit. Afvalstoffen zoals bacteriën, virussen en omgevingsgifstoffen kunnen zich ophopen en het lymfesysteem beïnvloeden. Interne toxiciteit leidt tot ontsteking en langdurige ontsteking verzwakt uiteindelijk het immuunsysteem. Als de symptomen daarop wijzen wordt verdere klinische evaluatie en behandeling aanbevolen. Deze overbelasting van de lymfe in dit gebied laat zich over het algemeen zien door een roodheid/warmte in die gebieden.

Een asymmetrische warmte in de nek (of elders over de ruggenwervel) kan duiden op een subluxatie van de wervel, verder onderzoek is aanbevolen te doen.

Maar ook kan een plaatselijk warmtepatroon waargenomen worden aan de nek. Dit kan een aanwijzing zijn voor stress in de spieren en ligamenten van de nek. Als er geen verwonding zijn dan is dit gewoonlijk gerelateerd aan houding.

Is er een relatief koudepatroon gezien over de T2 wervel? Dit patroon laat mogelijk een verzwakt immuunsysteem zien. Vooral als er terugkerende infecties of verkoudheid zijn. Aanbevolen is professioneel begeleide voedingsprotocollen inclusief antioxidanten ter ondersteuning en versterking van het immuunsysteem in te zetten in het behandelprotocol.

Is er een lineaire warmte gezien aan het midden van het thoraxgebied (rugzijde)die lateraal in het zachte weefsel uitstraalt? Dit is een aanwijzing voor een ontstekingsreactie op pezen en ligamenten die zijn verbonden met de cervicale en bovenste thoracale wervelkolom.
Is er een plaatselijk koudepatroon waargenomen in de ruggenwervel. Dit kan een indicatie zijn van de zenuwinklemming. Geeft symptomen als eenzijdige pijn die mogelijk uitstraalt naar de hals, borst, schouder en/of spierzwakte geeft en gevoelloosheid in arm en hand. Is er een warmte patroon te zien over de sternoclaviculaire (sleutelbeen) gewrichten?

Hyperthermie in het infraclaviculaire gebied kan te maken hebben met ongemak in de schouder of een mogelijk bewegingsbereik. Als deze symptomen bestaan is verder onderzoek aanbevolen.

Is er een patroon van intense, algemene en / of plaatselijke warmte die gezien in het sacrale gebied, net boven het stuitbeen, aan het onderste deel van de wervelkolom? Dit deel van de wervelkolom kan worden beïnvloed door sporten of langdurig zitten. De symptomen van sacro-iliacale gewrichtsdisfunctie kunnen lijken op ischias.

Heupen en billen zullen naar verwachting koeler zijn dan de rest van de rug. Als er een onverwachte relatieve warmte is aan beide zijden, en als er geen pijn is of ongemak dan is warmte aan beide zijden een aanwijzing voor een systemische aandoening, zoals bepaalde vormen van acute artritis, herhaaldelijk overmatig gebruik of mogelijke huidirritatie.

Als er warmte te zien is aan de voorzijde van de knieën dan is dat bijzonder en ongewoon. Gezonde knieën worden verwacht symmetrisch koeler te zijn dan de rest van het been. Als er geen pijn of ongemak is dan is de warmte aan beide zijden hoogstwaarschijnlijk een indicatie van een systemische aandoening, zoals bepaalde vormen van acute artritis of herhaalde overmatig gebruik.

Als er bloedvatpatronen waargenomen zijn in beide benen die kunnen duiden op spataderen. Al dan niet zichtbaar zijn op het oppervlak. Spataderen zijn niet ongebruikelijk en worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door langdurig lopen of zitten gedurende een lange tijdsperiode. Zelfzorg kan bijvoorbeeld door oefening, het optillen van je benen of het dragen van steunkousen of kousen. Pijn en ongemak in de benen kan een signaal zijn voor problemen met de bloedsomloop.

Gezonde voeten zijn wat kouder aan beide kanten en aan de plantaire zijde, met uitzondering van de wreef. Bij afwezigheid van een acuut letsel kan asymmetrische plaatselijke warmte, gepaard gaand met pijn, naar de hiel en achterste wreef een indicatie zijn van plantaire fasciitis of mogelijke hielspoor, terwijl warmte naar de tenen een aanwijzing kan zijn voor een veranderde gang als gevolg van gewichtsoverdracht naar de voorkant van de voet. Als er een asymmetrie in de wreef is, kan dit te maken hebben met een mediale enkelblessure.

Warmte, zoals te zien kan zijn aan de palmaire (binnenzijde) zijde van de handen, kan incidenteel zijn, of als er geen pijn is, zwakte of gevoelloosheid in de hand en pols kan dit een aanwijzing zijn voor carpaal tunnel syndroom.

Is er een plaatselijk koudepatroon op de cervicale wervelkolom? Dat kan al dan niet een indicatie zijn van beknellen van de zenuwen. Dit zou gepaard gaan met symptomen als eenzijdige pijn die mogelijk uitstraalt in de nek, borst, schouder en / of spierzwakte en gevoelloosheid die door de arm en in de hand verloopt.

Hart, longen, hormonen, leefstijl deskundigen:

De Helix of de rand van de oorschelp is naar verwachting relatief koud in vergelijking met de rest van het hoofd. Als beide oren echter hyperthermisch, (warmer) zijn kan dit een indicatie zijn van hypertensie. (hoge bloeddruk) Verder onderzoek is aanbevolen.

Als de neus warmer is dan verwacht. (deze hoort blauw te zijn op de afbeelding) Als er geen allergieën, verkoudheidsverschijnselen of huidaandoeningen zijn kan dit een aanwijzing zijn voor cardiovasculaire stress of mogelijk een schildklieraandoening. Verder onderzoek wordt aanbevolen.

Is er een warmte of koude patroon over de anatomische regio van de schildklier? Dit patroon kan een functionele zorg suggereren. Een trage schildklierfunctie zijn vermoeidheid, haaruitval, gewichtstoename, stemmingswisselingen, mistig gevoel in het hoofd, constipatie en/of koude handen en voeten. Hyper-schildklierfunctie symptomen omvatten vermoeidheid, tremoren, angst, hartkloppingen en/of diarree.

Is er een gebied van asymmetrische oppervlakte onderkoeling over de linkerborst. Dit patroon kan worden gecorreleerd aan mogelijke hartstress of disfunctie, met of zonder symptomen. Verder klinisch onderzoek is aanbevolen.

Als er verspreide gevlekte warmtepatronen worden gezien over de borst, kunnen deze worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen, waaronder hormonale onevenwichtigheden, myofasciale disfunctie, verschillende auto-immuunziekten, voedselovergevoeligheden, toxiciteiten zoals alcohol en roken, en emotionele stress.

De vingers worden verwacht kouder te zijn dan de rest van de hand. Als de nagelriemen ongewoon warm zijn; wat in sommige gevallen (maar niet noodzakelijkerwijs) een aanwijzing is voor hypertensie (hoge bloeddruk).

Leefstijl deskundigen, natuurgeneeskunde, orthomoluculaire geneeskunde, kPNI

Het is gebruikelijk om een verscheidenheid aan warme en koude patronen in het gebied onder de borst tot aan de onderbuik te zien. Deze patronen verwijzen niet altijd direct via de anatomische locatie naar een specifiek orgaan, maar weerspiegelen wel veranderingen op de huid die het sympathische “verwijzing gebied” van een specifiek orgaan zijn en kunnen duiden op ontstekingen of andere tekenen van mogelijke orgaanafwijkingen. Thermografie alleen is niet diagnostisch; Maar bepaalde patronen kunnen verder klinisch onderzoek rechtvaardigen.

Is er een diffuus gebied van relatieve koude waargenomen in het bovenste centrale epigastrische (over de locatie van de maag) gebied van de buik. Koudepatronen kunnen wijzen op vasoconstrictie van de bloedvaten in de huid om intern meer zuurstof en bloed af te geven aan de organen zoals de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm.

Is er een diffuus gebied van verhoogde warmte met horizontale patronen waargenomen in het bovenste centrale epigastrische gebied van de buik. Dit ligt over de anatomische locatie van de slokdarm en maag en / of twaalfvingerige darm. Deze patronen kunnen in verband gebracht worden met problemen met de spijsvertering die zich direct na het eten voordoen.

Is er een plaatselijk warmtepatroon te zien in de centrale navelstreek? Warmtepatronen kunnen hier in verband gebracht worden met de anatomische locatie van de dunne darm. Sommige symptomen van dysfunctie van de dunne darm kunnen een opgeblazen gevoel, krampen en voedselintolerantie zijn.

Is er een plaatselijk koudepatroon waargenomen in het onderste en centrale deel van het bekkengebied. Een koudepatroon kan wijzen op vasoconstrictie van de bloedvaten in de huid om helend zuurstof en bloed intern aan de blaas af te geven. Dit patroon kan in verband gebracht worden met de anatomische locatie van de van de blaas of met urineproblemen die zich al dan niet met duidelijke symptomen in de vroege stadia kunnen voordoen.

Zijn er diverse patronen van verspreide of thermische vlekken worden waargenomen aan de voorzijde van de buik? Vlekkerige patronen die zich uitstrekken tot over de hele buikstreek kunnen duiden op hormoononbalans, myofasciale disfunctie, verschillende auto-immuunziekten, voedselallergieën, toxische aandoeningen door spijsverteringsstoornissen en emotionele stress.

Is er een geïsoleerde, plaatselijke warmte is te zien in het gebied rechtsboven in de buik? Patronen in de rechterbovenbuik kunnen gerelateerd zijn aan functionele stress in de lever. Dit kan het gevolg zijn van emotionele stress en kan de spijsvertering beïnvloeden. Als er symptomen van ongemak of onopgeloste problemen met de spijsvertering zijn, overweeg dan onderzoek naar methoden om dagelijkse stress te verlichten. Deze bevindingen kunnen overeen komen met reflux en / of andere spijsverteringsproblemen.

Is er een verticaal warmtepatroon waargenomen aan de rechterkant van de buik. Een verticaal patroon aan de rechterkant duidt op een verhoogde immuunrespons in de darmen, de lever en de milt. Dit kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder voedingsintolerantie, parasieten, obstipatie en inactiviteit. Let op dat droog borstelen van lymfe, massage en rustig trampoline springen heilzaam is.

Schuiven naar boven