Medische Thermografie

10 tips om gif te vermijden in je huis en je lijf

Er zijn grote zorgen over de 70.000 synthetische chemische stoffen die invloed kunnen hebben op onze gezondheid.
Sinds de Tweede Wereldoorlog is het gebruik van synthetische chemicaliën in de westerse wereld fors toegenomen. Dit heeft alles te maken met de stijging van de welvaart en de vraag naar dit soort producten voor gebruik in productieprocessen.

Helaas hebben deze middelen nadelige effecten op de gezondheid van mensen. Een groot aantal gevallen van borstkanker wordt veroorzaakt onder invloed van het veelvuldige gebruik van deze middelen.
Als de welvaart verder gaat stijgen in landen die we nu nog ontwikkelingslanden noemen, zal daar naar verwachting een vergelijkbaar effect optreden.

Hieronder staat een overzicht van 10 veelgebruikte chemicaliën, oftewel gifsoorten, die een nadelig effect kunnen hebben op onze gezondheid. Er staat bij vermeld waar deze in voorkomen. Het is verstandig om contact met deze stoffen waar mogelijk te vermijden.

1. Weekmakers oftewel Ftalaten

Ftalaten worden gebruikt om kunststof zacht of week te maken, zodat het buigzaam blijft. Ftalaten komen voor in PVC-vloeren, kunststof tegels, tapijt met kunststof onderlaag, vinylbehang en seksspeeltjes (deze bevatten zeer hoge concentraties schadelijke weekmakers. Het zijn dezelfde stoffen als die in kinderspeelgoed waarop de Europese Unie in 2005 een verbod heeft afgekondigd 1). Verder kun je denken aan douchegordijnen, plastic meubels en tassen, PVC voedselverpakkingen, elektrische kabels, lijmen, verf, schoonmaakmiddelen, medische producten (zoals handschoenen en infuusslangen), cosmetica, regenkleding, plastic klompen en speelgoed (zoals plastic poppen, waterspeelgoed, kinderbadjes, bijtringen, zwemvleugels, luchtbedden). In de EU zijn de ftalaten DEHP, DBP en BBP verboden in speelgoed. In speelgoed voor kinderen tot drie jaar oud zijn ook DINP, DIDP en DNOP verboden.

Tips:

Geef houten speelgoed aan kinderen. Kies voor een glazen douchewand. Neem zelf je eigen (katoenen, linnen of leren) boodschappentas mee. Koop wasmiddel in poedervorm in karton, omgerekend ook veel zuiniger in gebruik, goedkoper en milieuvriendelijker. Gebruik echte klompen i.p.v. Crocs. Kies voor een vloer van hout, kurk of riet. Gebruik biologische cosmetica en gewone biologische zeep i.p.v. douchegel.

2. BPA Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt in hard plastic flessen en aan de binnenkant van blikjes. Hij kan zo in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen. BPA zit in plastics, voedselverpakkingen (zoals bij magnetronmaaltijden), plastic gebruiksvoorwerpen, vershoudfolie, boterhamzakjes, computers, papier van sommige printers of kassabonnetjes, wc-papier, medische hulpmiddelen, tandheelkundige composietvullingen, lijmen, lakken en nagellak.

Tips:

Als je plastic gebruikt, zorg dan dat het koud is; doe geen warme of hete stoffen in plastic bakjes. Er kunnen toxische stoffen vrijkomen door de warmte, die in het eten gaan zitten.
Vermijd voeding uit blik vanwege het plastic laagje BPA aan de binnenzijde. Dit is bovendien gevaarlijk voor een ongeboren kind.
Drink geen water (meer) uit plastic flesjes vanwege de BPA’s.
Gebruik een waterfilter in de keuken.

3. Organotin-verbindingen

Volgens onderzoeksbureau TNO kunnen organotin-verbindingen al in een lage concentratie het immuun- en het hormoonsysteem beïnvloeden. Deze stoffen komen binnen via de huid, door inademing of door inname met voedsel. Langdurige of frequente blootstelling aan kleine hoeveelheden kan na verloop van tijd leiden tot gezondheidsschade.

Effecten die kunnen optreden zijn:

  • minder goed functioneren van het immuunsysteem;
  • chromosoomafwijkingen;
  • een tekort aan rode bloedlichaampjes;
  • slaapstoornissen;
  • minder goed functioneren van de hersenen.
Waar zit het in? In luiers, maandverband tampons en pleisters. De organotin-verbindingen worden in textiel toegepast om bacteriegroei en zweetlucht tegen te gaan. De sportkledingindustrie wordt regelmatig gecontroleerd op deze stoffen. Als schimmelwerend middel in tentdoeken. Verder vinden we organotin-verbindingen in hout dat duurzaam is bewerkt en in insectenbestrijdingsmiddelen. Het wordt gebruikt als schimmelwerend middel in de aardappelteelt (onder de naam Fentin). De stof wordt ook gebruikt als aangroeiwerend middel voor schepen. Hierdoor komt er veel in het water terecht en doodt het veel leven in het water, zoals algen en vissen.

Tips:

Gebruik katoenen luiers en waar mogelijk alternatieven voor maandverband en tampons.
Maandverband, tampons en luiers bevatten chemische stoffen die niet op de verpakking staan. Simpelweg omdat daar geen regel voor is. Op de site van Juglen Zwaan vind je tips voor EKO-maandverband (www.ahealthylife.nl).
Koop katoenen sportkleding of kleding met het Öko-tex keurmerk.
In de keuken is soda een goed schoonmaakmiddel, omdat dit schimmelwerend is.

4. Nonylfenolen en Octylfenolen

Nonylfenolen en octylfenolen zijn zware giftige fenolverbindingen die worden gebruikt als industrieel reinigingsmiddel. Ze zijn  bijtend en gevaarlijk voor het milieu, met name voor vissen. In de EU zijn ze verboden in concentraties van meer dan 0,1%. Volgens veel onderzoekers is er voor kinderen en zwangere vrouwen geen veilige grenswaarde.

Nonylfenolen en octylfenolen kunnen het menselijk DNA beschadigen en werken hormoonverstorend.
Waar zit het in:
Huishoudelijke schoonmaakmiddelen, cosmetica en shampoo, in de afwerking van textiel en leer, in voedselverpakkingen als schimmelwerend middel, in lijm.

Tips:

Kies voor ecologische schoonmaakproducten; die zijn veilig voor het milieu en veilig voor je handen. Dit geldt ook voor cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten.

De huid kan makkelijk stoffen opnemen, zoals dioxines die een blekend effect hebben op de producten. De Wereld Gezondheidsorganisatie noemt deze stoffen expliciet kankerverwekkend.

5. Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen, remmers van microbacteriën om te beschermen tegen de groei van schimmels en bacteriën. Parabenen kunnen worden opgenomen door het lichaam via de huid. Hoewel bekend is dat parabenen giftig zijn, worden ze op grote schaal gebruikt. In weefsel van vrouwen met borstkanker werden parabenen aangetroffen.

Butyl-en propylparabenen versterken de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen ( een oestrogeendominantie kan leiden tot borstklachten) en kunnen ook leiden tot allergische reacties.

Waar zit het in:
verzorgingsproducten, geneesmiddelen, voedsel, tabak en schoenpoets.

Tips:
Maak een mooie schaal met verschillende biologische zepen. Zo kun je elke dag een keuze maken, het staat leuk in je badkamer en het ruikt heerlijk.
Er zijn heel veel fijne, mooie en lekkere producten die wel schoon zijn. Ze zijn duurder, ook in het gebruik. Je gebruikt namelijk meer, omdat je langer leeft.

6. Sodium Lauryl Sulfate, SLS

SLS wordt vaak toegevoegd aan shampoos om ze zo heerlijk schuimend te maken. Het goedje is echter behoorlijk agressief en er blijft weinig over van je hoofdhuid; je kunt net zo goed afbijtmiddel gebruiken. Dat voel je echter niet,  vanwege de minerale oliën die toegevoegd zijn aan de shampoo: die geven een zacht, olieachtig laagje op de huid. (Zie ook onder 8.)

SLS wordt ook gebruikt in garages om olie van de betonvloer te verwijderen. Het veroorzaakt irritatie aan de ogen, irriteert de hoofdhuid zodanig dat het lijkt op roos en veroorzaakt allergische reacties.

Waar zit het in:
Shampoos (voor de reiniging en schuimende eigenschappen), tandpasta, douchegel, gezichtsreinigingsmiddelen, acnebehandelingsproducten, bodycrèmes en haarverf.

Tips:
Koop sulfaatvrije shampoo. Bijkomend effect is dat dit goed is voor je krullen (als je die hebt tenminste).
Kies voor biologische tandpasta zonder toevoegingen en voor natuurlijke haarverf – of voor je eigen, natuurlijke kleur.

7. Oxybenzone ook wel benzophenone-3

Oxybenzone, ook wel benzophenone-3, is een chemisch zonnefilter. Op zich is het geen sterk filter, maar het wordt gecombineerd met andere filters om deze krachtig en stabiel te maken.
Deze stof heeft een hormoonverstorend effect. Hij wordt gemakkelijk opgenomen door de huid en komt vervolgens in de circulatie en de urine terecht. Hij is zelfs in moedermelk teruggevonden.

Waar zit het in:
Zonnebrandcrèmes, moisturizers, lippenbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo

Tips:
Wie helemaal oxybenzone-vrij wil smeren, zal de labels goed moeten lezen. Kies zonnebrandcrèmes uit zonder parfum, irriterende essentiële oliën en hoge alcoholconcentraties.

 

8. Minerale Oliën

Dit goedje wordt in de petrochemische industrie gebruikt om olieproducten van te maken. Het zorgt ervoor dat je huid niet meer kan ademen, dus wat het in babyolie en in crèmes doet, is mij een raadsel!

Waar zit het in:
Babyolie & Crèmes

Tips:
Koop een natuurlijk, plantaardige alternatief voor minerale olie.

 

9. Propyleen Glycol en Butylene Glycol

Deze ingrediënten zijn giftig voor het centraal zenuwstelsel, geven mogelijk hartritmestoornissen en kunnen nierschade en leverafwijkingen veroorzaken.

Waar zit het in:
Make-up, haarproducten, aftershave, deodorant, lotions, mondwater en tandpasta.

Tips:
Koop een natuurlijke deodorant, die zijn er tegenwoordig heel veel! Dat geldt ook voor tandpasta zonder fluor.

10. Aluminium

Aluminium is giftig en wordt makkelijk opgenomen door de huid. Het kan Alzheimer, de ziekte van Parkinson en bloedarmoede veroorzaken.

Waar zit het in:
Aluminium wordt veel toegevoegd aan deodoranten en anti-zweetvoetencrème, omdat het zweten stopt. Maar het wordt ook als kleurtoevoeging in oogschaduw gebruikt.

Tips:
Kies aluminiumvrije deodorant en make-up. Gebruik in de keuken zo veel mogelijk hout (om op te snijden), glas en aardewerk (om in te bewaren) en roestvrijstalen pannen (om in te koken)Gebruik de magnetron alleen voor het ontsmetten van sponsjes en afwasborstels (nooit eten in de magnetron doen!!).

Kies voor fijne schoonmaakproducten die ekologisch zijn

10 tips om gif te vermijden in je huis en je lijf
Schuiven naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste editie van ons magazine: Boezemvriendin

Boezem vriendin 6 (#38)
Groen is het nieuwe roze