Anticonceptie door het volgen van je eigen cyclus

Wist je dat je per maandelijkse cyclus maar 18-24 uur vruchtbaar bent? En dat zaadcellen slechts vijf dagen in het vrouwelijk lichaam kunnen overleven, in aanloop tot de eisprong? Je kunt dus alleen zwanger worden door enkele dagen vóór of de dag ván je eisprong te vrijen.

Anticonceptie is vaak een hoofdpijndossier (soms letterlijk) voor vrouwen. Welke methode past het best bij je levensstijl en waar voel je je het prettigst bij? Het is een kwestie vanuit proberen en je laten adviseren. De standaard in Nederland is al jaren hormonale anticonceptie. Maar wist je dat er ook een natuurlijke manier van anticonceptie bestaat?

Het is een biologisch feit dat vrouwen eenmaal per cyclus ovuleren. In zeer uitzonderlijke gevallen is er sprake van 2 ovulaties, maar die gebeuren altijd binnen 24 uur. Na de ovulatie kan de eicel maximaal 18 uur bevrucht worden en na de geslachtsgemeenschap blijft sperma maximaal 120 uur (5 dagen) actief en vruchtbaar.

De cyclus is bij elke vrouw verschillend, maar gemiddeld duurt deze 28 dagen en kun je aan de hand van de basale temperatuur weten in welke fase van je cyclus je zit en dus ook of je vruchtbaar bent of niet. De eisprong vindt namelijk plaats onder hormonen die de temperatuur verlagen. De dag van je eisprong heb je dus altijd een meetbare lagere temperatuur. Na de eisprong komt het hormoon progesteron vrij, waardoor de temperatuur weer stijgt. Vervolgens blijft je temperatuur hoog en zodra je temperatuur weer daalt, word je direct ongesteld. Onderstaande afbeelding geeft een gemiddelde cyclus gefaseerd weer.

Het grote bezwaar tegen hormonale anticonceptie is dat het de normale processen in het lichaam kan verstoren. Het verstoren van de cyclus brengt vaak bijwerkingen met zich mee. Bekende bijwerkingen van reguliere anticonceptie met hormonen zijn onder andere depressiviteit, verhoogde kans op borstkanker, een verminderd libido, misselijkheid en hoofdpijn. Deze chemische hormonen kunnen het lichaam zo in de war brengen dat het maanden tot jaren kan duren voordat je je normale cyclus weer terug hebt na het stoppen.

De ‘moeheid’ ten aanzien van deze bijwerkingen en de weigering om het lijf te belasten met chemische middelen zorgt voor een toenemende vraag naar natuurlijke alternatieven. De meeste van deze natuurlijke methodes maken gebruik van de temperatuurmethode. Door het meten van je basale lichaamstemperatuur (meestal s’ochtends vlak na de wekker) kun je patronen in cyclus herkennen en berekenen of je vruchtbaar bent of niet. In de afbeelding hierboven kun je het tempratuurverloop ten opzichte van de vruchtbaarheid goed aflezen.

Dit allemaal zelf meten en berekenen komt erg nauw en is erg foutgevoelig. Daarom is de Lady-Comp ontwikkeld.

Dit is een cycluscomputer met een vast meetinstrument die jouw tempratuur meet en jouw gegevens vervolgens door een slim algoritme vergelijkt met 4 miljoen cycli van tienduizenden andere vrouwen. Dit resulteert in een groen lampje (onvruchtbaar, ga je gang) of een rood lampje (vruchtbaar, geen onbeschermde seks). Daarnaast geeft de Lady-Comp je inzicht in je eigen hormoonhuishouding. Vrouwen die Lady-Comp gebruiken, verklaren opgelucht te zijn dat ze eindelijk hun cyclus weer begrijpen en zich veel meer in contact voelen met hun eigen lichaam. Ze weten bijvoorbeeld precies wanneer ze hun volgende menstruatie kunnen verwachten.

Nu klinkt dit waarschijnlijk te goed om waar te zijn en heb je je twijfels bij de betrouwbaarheid. Deze twijfels zijn onterecht. De Lady-Comp heeft een theoretische betrouwbaarheid die gelijk is aan de pil (99.3%). Dit betekent dat bij perfect gebruik ongeveer 7 op de 1000 vrouwen zwanger worden. Het is belangrijk om naast de theoretische betrouwbaarheid ook te kijken naar de praktische betrouwbaarheid. Dit cijfer houdt rekening met gebruiksfouten. De Lady-Comp is in de praktijk 96.4% betrouwbaar. Deze praktische betrouwbaarheid is een cijfer waar veel vrouwen niet vanaf weten. In de tabel hieronder zie je de theoretische betrouwbaarheid versus de praktische betrouwbaarheid van verschillende anticonceptiemethodes.

Methode

Theoretische betrouwbaarheid

Praktische betrouwbaarheid

Lady-Comp

99,3%

96,4%

Pil

99,3%

92%

Condoom

98%

85%

Nuvaring

99,4%

91%

Natural Cycles*

99,3%

93,2%

* Natural Cycles is natuurlijke anticonceptie dat werkt met een losse thermometer en een applicatie op een smartphone.

Bron: Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG, gebaseerd op Trussell, 2011).

Ben je je aan het oriënteren op het gebied van anticonceptie of denk je er na het lezen van dit artikel aan om over te stappen op de Lady-Comp? Klik dan hier om alle informatie te lezen op de website van Ladycomp Nederland. Als je vragen hebt of persoonlijk contact wilt, kun je altijd contact opnemen via [email protected]. De Lady-Comp is al 30 jaar op de markt dus met deze ervaring kunnen ze jouw vraag vast goed beantwoorden.

Anticonceptie door het volgen van je eigen cyclus
Schuiven naar boven