Medische Thermografie

Heb je iets op je lever?

Ik heb een praktijk gehad in Chinese geneeskunde en weet dat onze organen nietalleen een fysieke kant hebben, ook de emotionele kant speelt een belangrijke rol. Hoe de Chinese geneeskunde omgaat met het lichaam en zowel kruiden als acupunctuur toepast om lichaam en geest te behandelen is heel anders dan de westers medische benadering. In de Chinese geneeskunde heeft elk orgaan een emotioneel component:

Lever heeft te maken met boosheid en daadkracht, maar ook groei, de galblaas en de lente.
Longen hebben te maken met verdriet, de dikke darm de herfst.
Nieren hebben te maken met angst en seksualiteit, winter en de blaas.
Het hart heeft te maken met vreugde kunnen voelen, de dunne darm en de zomer.
De milt heeft te maken met concentratie en denken, de maag en de nazomer.

Waarom een ontstekingsremmend dieet en detox in het voorjaar?

In de winter houden we vetten vast, laten we moeilijker los dan het voorjaar. De lever en galblaas horen bij het voorjaar en daar in die periode is het goed nieuwe plannen te maken. Niet op 1 januari want dat is een diepe winter periode waarin je lichaam nog op een rustpunt zit. Maar wel in het voorjaar zoals maart en april. Als je de galblaas verwijderd hebt gehad dan zet dat meer stress op je lever, dus belangrijk daar extra goed voor te zorgen.

De lever

De lever (gelegen in het kwadrant rechtsboven in de buik net onder de ribbenkast) staat bekend als de commandant van het lichaam. Anderen beschouwen het als een filter. Alles wat we eten en drinken gaat via de lever. De lever is ook het orgaan dat het meest wordt beïnvloed door emotionele stress. Maar naast dit emotionele component is het fysieke net zo belangrijk.

Veel mensen denken dat je de lever gerust kan reinigen met allerlei soorten hard-core dieten en suppletie. Dat is niet zo, wees voorzichtig met je lever. Want in veel gevallen doe je meer kwaad dan goed. Harde en agressieve leverreinigingenkunnen gifstoffen uit je lever in je bloedbaan dumpen en nog meer stress en ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Geen goed idee dus. En wat ook gebeurt is dat gifstoffen in je darmen terecht komen, die darmen van jou moeten dit wel goed kunnen verwerken. Maar wat als je darmen verzwakt zijn, of je een lekkende darm of prikkelbare darm hebt? Dan is dat het punt om je lichaam te helpen met weer sterk te worden. Je hele gezondheid begint in de darmen. Een algemene detox die schimmels en parasieten opruimt met een dieet vrij van melken gluten kan een groot verschil maken.

Maar wat nog meer?

Mijn voorstel is dat je eerst op zoek gaat naar of je lever eigenlijk wel de schuldige is voor slechte vertering of pijn in je buik. Thermografie is een manier om je spijsvertering te evalueren. Thermografie kan gebieden van ontsteking of stagnatie in het spijsverteringsstelsel aan het licht brengen. De thermische patronen die op de huid verschijnen kunnen wijzen op leverstress, stagnatie in de dunne darm of misschien is er sprake van lymfekwesties. Dit kan jou en je behandelend arts of therapeut helpen je behandel-plan precies op maat te krijgen. Thermografie is niet diagnostisch voor een specifieke aandoening, maar is sensitief en kan vroege tekenen van ontstekingen of fysiologische veranderingen in het lichaam zere vroeg identificeren.

Voor wat emotionele stress betreft, niets is belangrijker dan rustig in beweging te blijven. Put je zelf niet uit. Zware training kan je lichaam overbelasten en je bronnen uitputten. Dieet-aanpassingen zijn ook belangrijk. Er is hier geen “one size fits all plan”. We hebben allemaal een persoonlijk voedings- en supplementenplan nodig. En wat betreft onze emoties, oefen geduld, vergeving en laat wrok los

Lever & Detox
Schuiven naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste editie van ons magazine: Boezemvriendin

Boezem vriendin 6 (#38)
Groen is het nieuwe roze