Medische Thermografie

Borstonderzoeken kunnen voor veel onnodige stress zorgen. Als een vrouw niet wil ingaan op de oproep voor het mammografieonderzoek, wordt er vaak druk uitgeoefend door de omgeving zoals gezinsleden om de vrouw alsnog over te halen: ‘Doe het dan voor ons!’ roept men dan.

Het is belangrijk om trauma’s en langdurige stress te onderkennen en er een oplossing voor te vinden. Gelukkig is ons brein vaak in staat om dergelijke psychische verwondingen om te zetten in persoonlijke groei. Misschien heb je zelf weleens een periode van hevige stress meegemaakt. Na een ernstige ziekte in de familie of het overlijden van dierbaren. Heb je gemerkt dat je dan zelf lichamelijke klachten krijgt? Niet alleen doen die zaken pijn op het moment dat je ze meemaakt, maar het raakt ook oude pijn.

Het is goed om jezelf toe te staan om het gemis van dierbaren en andere traumatische gebeurtenissen eens onder ogen te zien. Het kost je misschien veel energie, maar je weet dat door dit niet aan te gaan, je in een gevarenzone zit. Je bent een snelkookpan waarvan het tuitje misschien al een tijdje sist.

  • Heb je ooit afspraken afgezegd om ruimte te maken voor jezelf?

  • Heb je nee gezegd tegen een afspraak die misschien best door kon gaan? Gewoon omdat je even geen zin had?

  • Heb je ruimte genomen om een uur in de zon te zitten deze week?

  • Heb je je telefoon thuis gelaten toen je boodschappen ging doen?

  • Laat je lege plekken vallen in je leven? In tijd?

Misschien bovenstaande toch maar eens te gaan doen. Want als je hoofd vol zit met zorgen en gedachten en je je gespannen voelt, krijg je vanzelf allerlei rare kwaaltjes en ga je je nog meer zorgen maken. Stress is dus schadelijk voor je en maakt je minder gelukkig. Een burn-out ligt op de loer als je niet in actie komt. Het creëren van ruimte in je agenda geeft ruimte aan creatieve gedachtes. En we zijn creërende wezens die bij gebrek aan ruimte afstompen en overwerkt raken. Een kleurboek voor volwassenen is bedoelt om even stil te staan, je handen maken prachtige tekeningen of geven kleur aan de bladzijdes, en tegelijk dwalen je gedachtes af naar waar het heen wil gaan. And that’s where the magic happens!!

Kunnen emotionele trauma’s aan de basis liggen van het ontwikkelen van kanker? Dr. Kirsi Lillberg van de universiteit van Helsinki zegt, naar aanleiding van een onderzoek[*1] waarbij meer dan 10.000 vrouwen betrokken waren:

Tegenwoordig begrijpen we veel beter hoe stress invloed van invloed kan zijn op de ontwikkeling van kanker. We weten dat er bij stress hormonen vrijkomen die de “noodsignalen” van ons lichaam in werking zetten – bijvoorbeeld met ontstekingen – en op die manier de groei van tumoren bevorderen. Tegelijkertijd zet stress alle functies ‘die wel even kunnen wachten’ inderdaad even in de wachtstand, zoals de spijsvertering, het herstel van weefsels en, zoals we nu weten, het immuunsysteem.’

Lillberg heeft aangetoond dat het verlies van een belangrijke emotionele relatie de kans op borstkanker verdubbelt. Uit het onderzoek, uitgevoerd onder tweelingzussen van wie één van de twee iemand verloor die dicht bij haar stond, is naar voren gekomen dat het risico op borstkanker wel negen maal groter kan zijn bij vrouwen die met een dergelijke emotionele en psychologische klap geconfronteerd worden.

 

Stress rond mammografie:

Volgens het rapport[*2} van Cochrane zijn er ruim tien keer meer vals-positieve uitslagen dan werkelijk terechte uitslagen, en die onduidelijkheid tussen wat de reguliere mammapoli’s ons vertellen en deze onderzoeken, maken de angst alleen maar groter. Zeer veel vrouwen (en hun gezinnen) hebben bij vals-positieve uitslagen te lijden van zorgen en stress en het moeten ondergaan van een vervelend onderzoek als een echo en biopsie (biopsie is een stukje weefsel dat weggehaald wordt uit de tumor of een gebied van kalkspatjes in de borst voor onderzoek omdat het ‘verdacht’ is). Maar vooral de stress van het afwachten en het moeten ondergaan van een traject van behandelingen, die zoals vermeld, vaak helemaal niet nodig zijn, is kwalijk.

EMDR is een cadeautje voor de ziel en goed zelf te doen. Wil je de hele blog lezen over EMDR klik dan hier.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een redelijk eenvoudige therapie voor mensen die last hebben van traumatische ervaringen. Als je EMDR ondergaat bij een therapeut, dan zal die vragen de traumatische ervaring opnieuw te vertellen en ondertussen zal hij zijn hand vlak voor jouw gezicht heen en weer bewegen. Een andere methode is dat je een koptelefoon op krijgt met geluiden die afwisselend links en rechts te horen zijn. Je hoeft eigenlijk niets te doen: de beelden komen vanzelf. Het kan opluchten om EMDR-sessies te doen. De sessies kunnen variëren in duur: de ene keer een halfuur terwijl een andere keer vijf minuten al voldoende is.

*1 ‘Stressful Life Events and Risk of Breast Cancer in 10,808 Women: A Cohort Study’ door Kirsi Lillberg, Pia K. Verkasalo, Jaakko Kaprio, Lyly Teppo, Hans Helenius en Markku Koskenvuo. Online is dat in The American Journal of Epidemiology > http://aje.oxfordjournals.org/content/157/5/415.full

*2 Borstkankerscreening door middel van mammografie. Zie http://www.cochrane.dk/screening/index-nl.htm.

Wat echtscheiding of een ander emotioneel trauma kan doen voor je borsten…..
Schuiven naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste editie van ons magazine: Boezemvriendin

Boezem vriendin 6 (#38)
Groen is het nieuwe roze