Het verband tussen wortelkanaalbehandelingen en borstkanker

Al jaren is er een discussie gaande tussen voorstanders van wortelkanaalbehandelingen en mensen die deze ingreep zien als een potentiële bedreiging voor de algehele gezondheid. Over het algemeen gesproken is de tandheelkunde van vandaag bereid om een tand of kies te redden, koste wat het kost. Daarmee worden echter de negatieve gevolgen van een dode tand of kies, gevuld met bacteriën, onderschat. Geen ander dood, rottend orgaan of vreemd voorwerp zou ooit zo achtergelaten worden in het menselijk lichaam!

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige operatie waarbij het merg van een tand wordt verwijderd. De overgebleven holte wordt ontsmet en vervolgens gevuld. Tandmerg is noodzakelijk om de tand te voeden en het tandweefsel van voeding te voorzien, maar ook om warm en koud te kunnen voelen in je gebit. Door het verbreken van de zenuw, wat gebeurt bij een wortelkanaalbehandeling, zorgt de tandarts ervoor dat er geen pijn meer is. Maar hij sluit dan meteen ook de gezonde bloedtoevoer naar het gebied af. Kortom: het gevolg van een wortelkanaalbehandeling is dat twee van de belangrijkste onderdelen uit de tand zijn verwijderd: pijnreceptoren en bloedtoevoer.

Pijn fungeert als een waarschuwingssysteem als er iets mis is. Wanneer een patiënt geen symptomen van pijn of ongemak meer heeft, is hij in de veronderstelling dat alles goed is. Nu kunnen bij een wortelkanaalbehandeling niet alle bacteriën in de tand verwijderd worden. Daardoor neemt het besmettingsgevaar dus toe. Maar als er daadwerkelijk een infectie ontstaat, merkt de patiënt dat in eerste instantie niet. Want: de pijnreceptoren doen het niet meer. De patiënt wordt zich pas bewust van een mogelijk probleem als er al een heel abces is! Oftewel: tegen de tijd dat de infectie zich allang heeft verspreid naar andere delen van de lichaam.

Met andere woorden: veel tanden en kiezen waarop wortelkanaalbehandelingen zijn uitgevoerd, zijn chronische bronnen van infecties en ontstekingen. En dat beïnvloedt uiteindelijk je hele immuunsysteem. In sommige gevallen zal een chronische ontsteking en/of infectie zelfs de groei kunnen bevorderen van maligniteit, oftewel: kwaadaardige cellen en gezwellen. Het natuurlijke afweermechanisme om deze te bestrijden werkt minder goed, omdat het immuunsysteem zo druk bezig is met ontstekingen in de tanden en/of kiezen die niet op te lossen zijn. De enige manier om dit probleem op te lossen is door het te diagnosticeren en de oorzaak weg te nemen. Het besmette gebied moet goed worden behandeld voordat het lichaam kan herstellen.

Welke rol speelt thermografie hierin?

Wanneer thermografie op de juiste wijze wordt ingezet in een klinische praktijk, kan het dienen als een vroege signalerings- en/of onderzoekstool.Vrouwen die voor een borstonderzoek met thermografie komen en bij wie ik al meteen opmerkelijke dingen in de borsten zie, vraag ik om extra thermografische beelden te mogen maken van de mond. Bij een collega-thermograaf van mij gebeurde eens het volgende: er was een vrouw op het spreekuur met opmerkelijke afwijkingen in haar rechterborst én een relatief hoge temperatuur van het weefsel achter haar sleutelbeen. De thermografie van haar mond liet bovendien een intense warmte aan de
rechterkant van haar mond zien.

Deze bevinding duidde op een ontsteking als gevolg van een wortelkanaalbehandeling die daar ooit was gedaan. Mijn collega stelde voor dat ze in overleg ging met een holistische tandarts om de gezondheid van de betreffende tand te onderzoeken. Maar ze koos ervoor “het even aan te kijken”. Zes maanden later had ze haar volgende thermografische onderzoek en zag de thermograaf een nog hogere temperatuur en aanhoudende warmte in de mond.Deze vrouw was dus niet terug gegaan naar haar tandarts, maar probeerde zichzelf te behandelen met ontstekingsremmende kruiden. Maar bacteriën in de mond laten zich niet behandelen met ontstekingsremmende middelen. Om het lichaam te genezen is het wegnemen van de oorzaak een must. Vergelijk het maar met een splinter in je hand: je kunt allerlei middeltjes innemen om de zwelling en ontsteking in je hand te verminderen, maar dit zal niet lukken totdat je de splinter zelf verwijdert.

Uiteindelijk stemde deze patiënte ermee in naar haar tandarts toe te gaan. Deze trok de tand, waarna ze met antibacteriële kruiden en lever- en lymfedrainage de bacteriën kon gaan afvoeren. Na zes maanden kwam ze terug voor een volgende thermografie: alle opmerkelijke thermische markers in haar borst waren verdwenen.

Onderzoeksresultaten

Hoewel er meerdere studies zijn gedaan naar de link tussen wortelkanaalbehandelingen enerzijds, en kanker en andere chronische ziekten anderzijds, besteden de meeste mensen, zelfs professionals in de gezondheidszorg, niet genoeg aandacht aan hun gebit. De mond is de grootste holte in het lichaam en wordt continu blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De mond is daarom een belangrijke bron van potentiële infecties en die moeten worden aangepakt bij de bron om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.Onderzoek heeft aangetoond dat je elf keer meer kans hebt om borstkanker te ontwikkelen als je je mond slecht verzorgt of een tandvleesaandoening hebt. Ook de Journal of Breast Cancer Research heeft onderzoek gedaan, onder 3.273 vrouwen, en ontdekte zo dat mensen met chronische parodontitis (tandvleesontsteking) vaker borstkanker hebben.En in een studie die werd gedaan door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) tussen 1985 en 2001 werd ook al geconcludeerd dat tandvleesontstekingen een verhoogd risico geven op borstkanker.Daarom is het goed om naast een borstonderzoek met thermografie altijd ook het hoofd mee te nemen om een goed zicht te krijgen op eventuele ontstekingen in de mond waarvan je je niet bewust bent!

Tandheelkundige problemen geven meer risico op borstkanker
Schuiven naar boven