Je eigen borsten masseren is een simpele DIY techniek dat vele voordelen kan hebben voor jou en je borsten. Of je nu oud of jong bent, puntige of opzij kijkende borsten hebt, aandacht voor je borsten kan je helpen ze mooi en gezond te houden.

Voordelen van massage van de borsten

 • Verlichting van spanning in de borsten
 • Het zorgt voor een goede bloed -, en lymfestroom
 • Het helpt in detoxen van je borsten
 • Stimuleert hormoon aanmaak
 • Je borsten worden steviger
 • Preventie van stagnatie in de melkgangen
 • Preventie van cystevorming, ontstekingen, verklevingen en lymfestagnatie
 • In contact zijn met je borsten geeft je het gevoel dat ze er (weer) bij horen.

In 6 stappen een zelfmassage onder de douche!

 1. Zeep je borsten goed in en pak met 2 handen één borst beet
 2. Omvat je borst zo dat je de borst stevig aanraakt, beweeg je handen alle kanten op
 3. Laat de borst door je handen spelen
 4. Leg dan de palm van je hand op je tepel en geef wat druk en draai rondjes
 5. Tot slot strijk je vanuit je borst naar je oksel en je sleutelbeen toe
 6. Doe hetzelfde aan de andere borst

Niet alleen leer je je borsten weer goed kennen en weet je hoe ze voelen, het is ook een leuk alternatief voor het zelf borstonderzoek waarbij veel vrouwen niet meer weten waar ze op moeten letten.Kijken is daarbij belangrijker dan voelen.

Maar nu even wat technieken en hoe je je borsten het beste zelf kan verzorgen:

Wat heb je nodig?

Je hebt geen ingewikkelde instrumenten nodig om je borsten te masseren.
Je handen zijn meer dan voldoende.

Wat wel prettig is als je onder de douche staat is een lekkere biologische handzeep.
Ik kies bewust voor een stuk zeep in plaats van zeep uit plastic flessen omdat daar hormoon verstorende stoffen in zitten.
Er zijn heerlijke biologische zeepjes verkrijgbaar. Denk maar aan Lavendel of rozen zeep, zalig voor je mooie borsten!

Eventueel kies je hier nog voor:

 • Biologische zeep voor onder de douche
 • Cacao boter
 • Kokosolie, Borage olie, amandelolie, Teunisbloemolie
 • Voor een pakking kun je kiezen uit Luvos mineraalrijke klei of Aloë Vera

Warming up

Begin met je borsten vast te houden zodat je borsten lekker warm voelen. Dit is niet nodig als je onder de douche staat. De bloedcirculatie begint dan goed op gang te komen. De techniek is meestal richting de oksels omdat we de gifstoffen willen laten wegvloeien naar de oksels toe. Maar er is ook een techniek die juist naar de borsten toe masseert, de reden daarvoor is dat we extra bloed en zuurstof naar de borsten toe willen brengen. Ik raadt je aan te beginnen met het droogborstelen van de oksels en dan 10 naar de oksels toe gerichte bewegingen maakt met je handen voordat je de rest van de borsten gaat masseren.

 

Steving of zacht?

Wees lief voor je borsten en je weet zelf het beste wat je borsten kunnen verdragen. Dit is geen diepte massage die kun je beter laten uitvoeren door één van de borstweefsel therapeuten. Het kan zijn dat sommige plekken pijnlijk zijn, wees daar zacht voor, het kan zijn dat processen (stroming van lymfe) in je borsten weer op gang moeten komen na het jarenlang dragen van een bh. Dat op gang komen kan pijn met zich meebrengen dus laat de bh uit en zet even door. Het kan gerust een paar weken duren. Bij twijfel kun je een thermogram laten maken, en bij ongerustheid kun je altijd je borsten na laten kijken door je huisarts. Laat de tepels met rust tijdens de massage en knijp vooral niet in je tepels. Zeker als je regelmatig vocht uit je tepels hebt is het beter ze even met rust te laten.

Om wat duidelijkheid te geven aan de locatie van de massage gebruik ik de klok.

Rondgaan

Plaats je linkerhand op je rechterborst en je rechterhand op je linkerborst. ( twee borsten tegelijk kan maar hoeft niet) Begin met de boven en buitenzijde in de buurt van de oksel. (op 2 uur links en op 10 uur rechts) Beweeg je vingers en handen over de bovenzijde van de borst, via je borstbeen naar de onderzijde en breng je handen dan weer via de onderzijde naar boven toe.

Cirkeltjes

Plaats de vingers van linkerhand op je rechterborst en de vingers van je rechterhand op je linkerborst. Op 2 uur links en op 10 uur rechts. ( twee borsten tegelijk kan maar hoeft niet) Maak met je vindergs kleine cirkeltjes, en ga al cirkeltjes trekkend rond de borst. Vanuit de boven buitenzijde, naar het borstbeen toe, vervolgens onderlangs en dan richting de oksel.

Flip Flop

Leg je volle handen onder je borsten (beide op 6 uur) en ga iets voorover staan. Til je beide borsten iets op en laat ze waggelen en wiebelen. Dit vooral belangrijk te doen als je net je bh hebt uitgedaan.

Kneden

Leg je linkerhand op de zijkant van je linkborst, aan de kant van de oksel.(op 3 uur) Strijk een aantal keren over je borst richting het borstbeen. Telkens als je aankomt bij je borstbeen laat je de rechterhand van onder naar boven strijken over de binnenzijde van je linkerborst. Doe dit ook met je andere borst.

Schuin

Leg je beide handen aan de buiten en onderzijde van je linkerborst (op 5 uur) en strijk achter elkaar aan je beide handen schuin over borst, over de tepel in de richting van 11 uur. Doe dit omgekeerd ook met de rechterborst.

Van Onderen

Leg je beide handen aan de onderzijde van je linkerborst (op 6 uur) en strijk achter elkaar aan je beide handen schuin over borst, over de tepel in de richting van 12 uur. Doe dit omgekeerd ook met de rechterborst.

Diepte

Leg de palm van je linkerhand over je linker tepel. Druk zachtjes maar diep en draai rondjes. Je kunt dit met twee handen en twee borsten tegelijk doen.

Lift

Til met één hand een borst op, met de andere strijk je nu vanaf het borstbeen stevig in de richting van de oksel. Doe dit ook met de andere borst. (Dit mag ook vanaf de oksel naar het borstbeen toe)

Droog Borstelen

Droog borstelen is een techniek die je dagelijks kunt doen voordat je onder de douche stapt. Het zorgt voor een geweldige lymfestroom in en rond je borsten.

DIY Borstverzorging
Schuiven naar boven