Wat is thermografie?
Hoe werkt het?
Met thermografie meten we geen temperatuur, en dat is wat veel mensen wel denken. Onze thermische camera’s zijn geen thermometers en daarom is het goed het een keer te bespreken, wat doen we nu eigenlijk wel.
Thermografie is het meten van een warmte die ergens vanaf straalt, zo kan ik thermografie het beste omschrijven.
Thermografie zet uitgezonden straling om in beelden en temperatuurwaarden.
Stel je hebt een beker warme koffie, die straalt warmte uit. Die warmte kun je niet zien maar wel voelen en meten met een infrarood camera. We meten de uitstraling van die warmte en niet de temperatuur van de beker.
Hier een voorbeeld van een infraroodcamera die een opname maakt van een kamer. Je ziet dat het raam koud is en de verwarming warm is.
Warmte komt in beweging, warmte gaat altijd van heet naar koud, nooit andersom. De warmte van een kachel bijvoorbeeld zorgt dat de ruimte opgewarmd wordt. Je lichaamswarmte zorgt dat je kleding warm wordt. Een beker warme koffie kan je handen verwarmen. En die warmte doet dat steeds tot er een balans is ontstaan.
Een koude pakking zal tijdelijk een plek kunnen koelen, maar al snel zal die koude pakking warm worden. Een airconditioning in je kamer zal de kamer afkoelen, maar zet je die uit, dan verspreidt de warmte zich onmiddellijk weer. Warmte verspreiding gaat dus vanzelf, koeling gaat niet vanzelf.
Wat is thermografie niet?
We meten niet een ‘energetisch veld’ zoals mensen wel eens denken. En het is absoluut geen aura reading of kirlian fotografie. Thermografie staat op zichzelf en gebruikt geen straling van radiogolven of röntgen. Het lichaam binnengaan kunnen we dus niet.
Wie of wat straalt nou eigenlijk warmte af?
Mensen en dieren zijn de ideale kandidaten voor thermografie. Hoewel je met dieren met de vacht te maken hebt die de te meten oppervlakte hindert. Dus mensen zijn de meest ideale kandidaten voor thermografie, een stalen plaat geeft nauwelijks warmte af en is het minst geschikte object voor thermografie.
Je zou denken, een stalen plaat??? Ja want we kunnen al meten vanaf 0 Kelvin, dat is -273,15 graden Celcius.
Dus vanaf die temperatuur kunnen we de emissiviteit al meten. Emissiviteit wil zeggen de mate waarin een object warmte uitstraalt. Op deze stoel had net iemand gezeten. De stoel zelf straalt niets uit, of heel weinig, maar de warmte van de billen van die persoon zat nog in de stoel 😉.
Omgevingsomstandigheden zijn belangrijk. Dus de temperatuur in de ruimte mag niet schommelen, er mag geen stof of mist zijn. De camera mag geen andere objecten meten dat het te meten object. Dus als we de camera op iemand richten mag er geen andere persoon of object in beeld zijn. Ik bedoel dan geen stoel of raam bijvoorbeeld.
We beelden de uitgezonden straling af. Wat je ziet op deze afbeelding bijvoorbeeld is dat de huid veel warmte uitstraalt en het haar niet of nauwelijks.
Francine van Broekhoven
Gecertificeerd medisch thermograaf