Kan overgewicht leiden tot borstkanker?

Is je gewicht van invloed op de gezondheid van je borsten? We weten allemaal dat een gezond gewicht beter is voor je algehele gezondheid, maar is er ook een relatie met je borstgezondheid?

Een studie gepubliceerd in JAMA Oncology 2015 (er zijn nog veel meer studies over dit onderwerp) heeft aangetoond dat het risico op borstkanker voor vrouwen met obesitas tot 58% hoger ligt dan voor vrouwen met een normaal gewicht. In deze studie word een vrouw met een body mass index (BMI, de hoeveelheid lichaamsvet) van 35 of hoger zwaarlijvig genoemd. Dat is bijvoorbeeld een vrouw met een lengte van 170 cm en een gewicht van ongeveer 110 kg.

Oestrogeen verhogend

Het onderzoek bewijst niet dat extra gewicht borstkanker veroorzaakt, maar wel dat er een relatie is tussen overgewicht en borstkanker. Onderzoekers geloven dat de verhoogde kans zeer waarschijnlijk verband houdt met het feit dat obesitas het oestrogeengehalte verhoogt; dit hormoon wordt aangemaakt door vetweefsel bij postmenopauzale vrouwen. Daarnaast zorgt vetweefsel voor ontstekingsfactoren en insulineresistentie, waarvan we ook weten dat ze de kans op borstkanker kunnen verhogen.

Ontstekingen

De rol van ontstekingen bij het ontstaan van borstkanker is steeds duidelijker geworden de afgelopen jaren. Sowieso heeft 95% van alle kankers ontstekingen als gemeenschappelijke factor.

Een ontsteking in je lichaam is als een langzaam brandend vuur, dat wordt aangewakkerd door chronische blessures, stress, gifstoffen en auto-immuunreacties. Wanneer dit niet wordt vertraagd of gestopt, wordt het lichaam dus belast met factoren die kanker stimuleren.

Overgewicht na chemo

Voor vrouwen die een borstkankerperiode hebben afgesloten, is het zuur te weten dat ze door de chemotherapie waarschijnlijk zijn aangekomen. Ze hebben zelfs 2.1 keer meer kans op meer gewicht dan vrouwen zonder kanker. En het overgewicht wordt alleen maar groter bij vrouwen die ook nog cholesterolonderdrukkers zoals statines moesten slikken.
Dit domino-effect kan zo frustrerend zijn dat het belangrijk is een goede natuurarts of – therapeut in te schakelen om niet in een risicogroep terecht te komen. Dat je de borstkanker al achter de rug hebt is fantastisch en dat je bent aangekomen door de chemo is een nadeel. Toch kun je dit aanpakken en zorgen dat je op goed gewicht komt, om zelf aan het roer van je gezondheid te blijven staan.

Denk daarbij aan de volgende punten:

1. Drink geen alcohol. Zeker gedestilleerde dranken: die zijn gestookt en dus ‘te heet’. Dit kan een klein vuurtje van een ontsteking behoorlijk aanwakkeren.

2. Eet veel groenten en weinig verzurende voeding. Gebruik daarbij bijvoorbeeld De Voedselzandloper of een andere, soortgelijke dieetvorm. Ook het boek ‘Eten tegen kanker’ is een aanrader. Kanker kan niet leven in een gezond lijf.

3. Verminder de inname van gifstoffen. Drink water via een filter, vermijd e-nummers, maar ban ook alle voeding uit die in pakjes, zakjes, blikjes en potjes zit. Denk ook aan je cosmetica, crèmes, haarverzorging etc.: de ‘reguliere’ merken zitten vaak vol onnatuurlijke toevoegingen.

4. Kom in beweging. 30 minuten per dag doet al heel veel voor je gewicht.

5. Verzorg je emotionele wonden.

6. Zorg voor een regelmatig preventief borstonderzoek met thermografie. Dat is niet belastend, veilig en pijnvrij. Met thermografie kunnen we jaren eerder al zien dan met mammografie of er patronen zijn in de borsten die een hoog risico in zich dragen.

Bloedonderzoek

Om te weten te komen of je borsten last hebben van een te hoog oestrogeenlevel kun je bij de huisarts vragen om een bloedonderzoek waarbij je hormoonspiegel gemeten wordt. Bij mannen is dit bloedonderzoek niet nodig; we zien het namelijk zo wel: als mannen borsten hebben, dan hebben ze een te hoog oestrogeenlevel. Bij vrouwen valt dit niet op; oudere vrouwen vinden het zelfs prettig een mooie borstomvang te behouden. Gezond is het echter niet.

Hoe ziet een oestrogeendominantie eruit op een thermogram?

Op een thermogram is een oestrogeendominantie te herkennen als vlekkerige, symmetrische patronen; een hormonale onbalans. De kwaliteit van de foto is daarbij zeer belangrijk. We moeten immers onderscheid kunnen blijven maken tussen deze vlekkerige patronen en andere relevante patronen.

Op de afbeelding staat een goed voorbeeld van een hormoononbalans.

De borsten koelen in de afkoelperiode van 10 minuten niet geheel af. Er zijn verhoogde temperaturen te vinden en te meten. Deze zijn symmetrisch, wat aangeeft dat er een verstoring (in dit geval) te vinden is in het hormonale systeem. De borsten zijn warmte aan het ontwikkelen; dit kan wijzen op een laaggradige ontsteking.

Voor een persoonlijk gesprek en/of begeleiding in hoe het met jouw borstgezondheid gaat, kun je me bereiken via [email protected].

Kan overgewicht leiden tot borstkanker?
Schuiven naar boven