Borstvoeding helpt je borsten gezond te houden!

Borstvoeding is zeer gezond voor je kindje vanwege de immuun-boost die wel in moedermelk en niet in flesvoeding zit. Maar wist je dat borstvoeding geven ook heel gezond is voor jouzelf? Je schijnt er het risico op borstkanker mee te kunnen verkleinen! Alle reden dus om er vol voor te gaan!

Meer dan 95% van de vrouwenborsten zijn geschikt om borstvoeding te geven. Dus laat je in elk geval niet meteen ontmoedigen als je baby niet snel genoeg toehapt of beet heeft. Lactatiekundigen kunnen je bijvoorbeeld helpen om door te zetten als het even niet lukt de voeding goed op gang te krijgen.

Lager risico op borstkanker

“Hoe langer je je baby voedt of hebt gevoed, hoe lager het risico op borstkanker.” Dat zegt La Leche League*1. Uit onderzoek blijkt dat de kans op borstkanker ook kleiner wordt bij meerdere zwangerschappen. En het Britse wetenschappelijk tijdschrift The Lancet publiceerde in 2002 de uitkomsten van een internationale vergelijking van borstkankergegevens, afkomstig van 150.000 vrouwen uit dertig landen. Daaruit bleek dat voor ieder jaar dat een vrouw borstvoeding geeft, de kans op borstkanker met 4,3 procent afneemt.

2 belangrijke oorzaken

De wetenschappers van het Lancet-onderzoek denken dat het positieve effect van borstvoeding geven twee oorzaken heeft:

* Ten eerste word je, zolang je borstvoeding geeft, niet ongesteld. Dat betekent dat je oestrogeengehalte laag blijft. Het hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol in de menstruatiecyclus, en lijkt ook een grote rol te spelen bij de kans op borstkanker.

* Ten tweede vermoeden deze wetenschappers dat de afwisseling van borstweefsel bescherming biedt tegen borstkanker. Wanneer een vrouw borstvoeding geeft, ontwikkelen bepaalde cellen zich tot melkklieren, melkgangen en steunweefsel. De afwisseling of verscheidenheid aan cellen remt de celdeling, waardoor de kans vermindert dat tumorcellen ontstaan. Dit proces begint al tijdens de zwangerschap. Ook vrouwen die geen borstvoeding gaan geven, profiteren hier dus van.

Borstvoeding is gezond…

Het is de natuurlijke weg dat we onze baby’s zelf voeden door borstvoeding te geven. Moedermelk bevat immers alle voedingsstoffen en afweerstoffen die je baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Het biedt je kindje dus een goede start en bescherming tegen ziekten en allergieën. Er daarnaast heeft het ook een ander belangrijk voordeel, namelijk de band die het schept tussen moeder en kind. De baby ervaart een veilig gevoel, terwijl de borstvoedingshormonen ook de moeder blijven ontspannen.

… zelfs als je ziek bent

Wat nu als de moeder met een borstaandoening te maken heeft, of behandeld wordt voor borstkanker? Uit een wetenschappelijke studie is gebleken dat borstvoeding geven voor een moeder met kanker juist niet extra vermoeiend is.*2 Volgens La Leche League kan borstvoeding gewoon doorgaan met de onbehandelde borst tijdens bestraling van de aangedane borst.*1

Waarom borstvoeding met onderzoeken:

https://www.borstvoeding.com/artikelen/voorjebegint/motivatie/101reden.html#art5

Veel antwoorden op vragen over borstvoeding vind je op www.borstvoeding.com

*1 uit La Leche League International, Nederlandse uitgave, Handboek lactatiebegeleiding, uitgeverij Lemma, 2002, ISBN 90 5805 049 1, blz. 433, 647

*2 P J Illingworth, R T Jung, P W Howie, P Leslie and T E Isles, Diminution in energy expenditure during lactation. Dit onderzoek is online te vinden op www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1339421/. Uit dit onderzoek is op te maken dat de stofwisseling van de moeder beter functioneert door de borstvoeding, waardoor de energie van de moeder efficiënter kan worden ingezet.

Borstvoeding helpt je borsten gezond te houden!
Schuiven naar boven