Lees de hele blog in het Engels op de website van gewoon chiropractie

Het lymfesysteem is de belangrijkste drager van het immuunsysteem. Het is tevens de belangrijkste weg waarlangs we afvalstoffen kunnen opruimen. Belangrijk dus goed te zorgen voor het laten stromen van lymfe.
“Het is de heldere vloeistof die de om alle cellen van je lichaam zitten. Behalve kraakbeen, nagels en haar, is je hele lichaam ondergedompeld in lymfe. Je zwemt letterlijk in lymfevocht, dus de bijnaam van lymfe is ook wel het aquarium-lichaam.
Als je chronische pijn of ziekte hebt zoals Lyme, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, IBS, de ziekte van Crohn, enz., dat heb je eigenlijk een lymfatisch probleem. Je kunt nu ontdekken hoezeer dat ook voor jou geldt.

Heb je je ooit afgevraagd waarom chronische pijn niet beter wordt ondanks al je therapie en medicijnen? Je lymfestelsel kan het probleem zijn. Als het lichaam tijdens het genezingsproces het celafval niet kan verwijderen, blijft de ontsteking gewoon in de weefsels en veroorzaakt het pijn. Als het niet uit het lichaam kan, kun je dus niet beter worden.

“Voel je je hopeloos, moe, vermoeid, slechte concentratie en overweldigd door gebrek aan vooruitgang in je herstel? Dan moet je je lymfe gaan controleren. De lymfe is namelijk verbonden met je hersenen en je hersenen kunnen niet optimaal functioneren als de lymfe niet optimaal functioneert.” Dr. Perry Nickelston

Stress en lymfe

De bijnier is de primaire productieplaats voor het stresshormoon cortisol. Hoewel kleine, intermitterende doseringen van cortisol gedurende de dag door het lichaam beheersbaar zijn, kunnen overmatige hoeveelheden een nadelig effect hebben.

Net als een brandweerman een brand blust, zo scheiden de bijnieren cortisol af om ervoor te zorgen dat de essentiële voedingsstoffen weer terug naar het getroffen gebied kunnen. Cortisol is goed, maar te veel van het goede kan slecht zijn.

Als we langdurige en overmatige stress ervaren, beginnen dingen af te breken. Niet alleen kan overmatige stress het lymfestelsel ernstig aantasten, het lymfestelsel wordt ook direct geïnfecteerd door het vecht-of-vlucht-sympathische zenuwstelsel.

Sympathische stress helpt in eerste instantie de lymfe om giftige deeltjes uit het gestresste gebied te verwijderen. Maar wanneer stress langdurig is, kan de lymfatische reactie worden vertraagd, waardoor gevaarlijke gifstoffen via de lymfevaten naar verschillende delen van het lichaam kunnen wegtrekken.

Cortisol is van nature zuur en kan een afbraak van lymfoïde weefsel veroorzaken en de lymfestroom belemmeren.

Chronische blootstelling aan cortisol kan ook de immuunfunctie verstoren, de circulatie van beschermende antilichamen verminderen en onze vatbaarheid voor infecties en ziekten vergroten.

Zie je lymfesysteem ziet als een aquarium: je cellen zijn de vissen en het water in het aquarium is de lymfe, met het filtratiesysteem eronder als het lymfedrainagesysteem. Als dat filtersysteem crasht, wordt het water langzaam giftig voor de vissen (maar een geweldige omgeving voor andere dingen om te leven, zoals bacteriën of virussen). De vis (weefselcel) wordt ziek en sterft na verloop van tijd.

Door de fundamentele rol die het lymfestelsel speelt in onze gezondheid en algeheel welzijn, is het van cruciaal belang om stress te beheersen om zo de lymfe gezond te houden en vrij te laten stromen. Er is een protocol voor het opruimen van lymfeklieren voor mensen met chronische ontstekingen. Dit helpt ontstekingen in het lichaam te verminderen terwijl we tegelijk ook werken aan het zenuwstelsel. Dit om die weer op een hoger niveau te kunnen laten functioneren.

Doe mee met de dagelijkse en eenvoudige manier jouw lymfe goed te laten stromen. https://www.youtube.com/watch?v=6ol9xR6fpMs

Met dank aan Patrick van Gewoon Chiropractie in Scheveningen.

Stress, lymfe en hoe goed te zorgen dat je afvalstoffen kwijt kan raken
Schuiven naar boven