Wat is de beste natuurlijke anticonceptie?

door Arianne van den Berg

Auteur van het boek: WAUW! IK WORD VROUW!
Initiator van de vrouwendrogisterij Drogisterij Mevrouw Ooievaar

DMO_Arianne_aan toonbank_website_Foto 37

Vrijen is heerlijk en natuurlijk*. De pil, een spiraal en condooms maken het minder natuurlijk en minder fijn. Veel vrouwen en stellen zijn benieuwd of er een goede natuurlijke anticonceptie manier bestaat.

De beste natuurlijke anticonceptie is om sperma niet in de buurt van een vagina te laten komen. Maar ja, hoe ‘natuurlijk’ voelt dat?

Wij zijn bedoeld om ons voort te planten en daarom hebben we zo’n zin in vrijen op het moment dat we vruchtbaar zijn. Onze natuur maakt dat vrouwen onbewust op zoek zijn naar ‘goed zaad’ wanneer hun eisprong nadert. Maar wij willen niet elke eisprong benutten om zwanger te worden. Wij willen ook genieten van het spel zonder zwanger te worden.

Er zijn natuurlijke manieren waarmee je lekker kunt genieten met minimale kans op zwangerschap.

100% veilig

De enige manier om met 100% zekerheid niet zwanger te worden is je broek aanhouden. Zorgen dat er geen sperma in de buurt van je vagina kan komen. Een voorbeeld van een cliënte: ze vertelde mij dat het onmogelijk was dat ze zwanger was geworden, omdat er niet was gevreeën. Hooguit was er sperma op haar bovenbeen gekomen.
Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar geloof deze vrouw maar. Want als een vrouw heel vruchtbaar is, helpt er van alles mee om zwanger te worden en kan sperma op haar bovenbeen voldoende zijn.
Ga voor jezelf maar eens na. Kan er bij jou vocht op je bovenbeen terecht komen wanneer je heel opgewonden bent?

Goed om het een en ander over dat vocht en het risico op zwangerschap te weten.

Wanneer je heel vruchtbaar bent, is dat herkenbaar aan je cervixslijm. Dat is dan heel vloeibaar en rekbaar, zelfs zo dat het eerder als olie of waterig voelt, dan als dik slijm. Deze kwaliteit cervixslijm is een snelweg voor zaadcellen om naar de eicel te geraken. Met deze kwaliteit cervixslijm is het inderdaad mogelijk, en daadwerkelijk voorgekomen, om zwanger te worden.

Welke opties zijn er verder?

Sensiplan is een methode die je aanleert. En nee, het zijn geen speciale standjes ofzo, ha, nee, het is een symptothermale methode. Door de methode te leren, weet je wat doet.

Bij Sensiplan leer je over je cervixslijm, je temperatuur en je baarmoedermond. Hiermee besef je wat je vruchtbaarheid precies is en doet in jouw lichaam. Want het is een heel persoonlijke benadering.

Vruchtbaarheidscomputertjes

Vruchtbaarheidscomputertjes zoals de Daisy of Cyclotest berekenen aan de hand van temperatuurmetingen die je bij jezelf doet, op welke dagen het veilig en op welke dagen het onveilig is om te vrijen.

Apps

Er zijn heel veel verschillende apps waarin je je menstruatie en andere gegevens kunt invoeren.

Hoe zit het met de veiligheid?

Veiligheid Sensiplan

Sensiplan is net zo veilig als de anticonceptiepil, maar eigenlijk veiliger. Je hebt namelijk de methodeveiligheid en de gebruikersveiligheid. Het eerste is de theoretische veiligheid, ofwel de betrouwbaarheid bij juist gebruik van de methode. Je snapt dat die hoger is dan de gebruikersveiligheid. De gebruikersveiligheid van de pil is lager dan die van Sensiplan. Als je de pil een keer vergeet of niet hebt opgenomen (ivm braken bv), is de theoretische veiligheid weg. Je moet onmiddellijk vruchtbaarheid aannemen.

Volg jij Sensiplan en heb je je temperatuur of slijm een keer niet waargenomen, dan blijft de betrouwbaarheid hoog, omdat jij, na de Sensiplan cursus, precies weet wat de invloed van de missende waarneming is.

De theoretische betrouwbaarheid van Sensiplan is 99,6%. Bij gemiddeld gebruik is de betrouwbaarheid 98,2% in het eerste jaar (op basis van 13 cycli per jaar). Hiermee is Sensiplan een stuk betrouwbaarder dan alle andere natuurlijke methoden, applicaties (apps) en computers en even betrouwbaar als de pil.
bron:
https://www.sensiplan.nl/betrouwbaarheid]

Het is ontzettend jammer dat Sensiplan op één hoop gegooid wordt met andere natuurlijke methoden die veel minder betrouwbaar zijn. Daardoor geven artsen en bv Rutgers onjuiste informatie over Sensiplan. In de bijgevoegde betrouwbaarheidstabel lees je over de betrouwbaarheid van alle verschillende anticonceptiemethoden.

De veiligheid van vruchtbaarheidscomputertjes en apps vind je in de betrouwbaarheidstabel bij de temperatuurmethode.

Jouw voordeel? Veilige dagen

Met Sensiplan kun je precies uitrekenen vanaf welke avond en tot en met welke avond je onvruchtbaar bent. Daarmee haal je het maximale uit je cyclus als het je gaat om tijd waarin je veilig kunt vrijen zonder andere anticonceptie. Apps en vruchtbaarheidscomputers zijn ook heel leuk en handig, maar je zult merken dat het aantal groene dagen kleiner is dan via Sensiplan. Dit is omdat de apps en computers de veiligheid berekenen op basis van jouw temperatuur. Cervixslijm en de baarmoedermond blijven buiten beschouwing in deze methoden, terwijl die bij Sensiplan meegenomen worden.

Nog een voordeel: levenslang

Heb je de Sensiplan methode eenmaal eigen gemaakt, dan is het je hele vruchtbare leven bruikbaar. Je vergeet het niet meer, je hebt er je hele leven plezier van. Wat ik zelf heel leuk vind, is dat het me ook inzicht geeft in het verloop van mijn overgang. Inclusief mijn vruchtbaarheid in deze fase.

En niet onbelangrijk: empowering

Bij elke vrouw aan wie ik de methode Sensiplan heb geleerd, gaan op een bepaald moment de ogen stralen. Ze hebben ineens door wat voor kennis over hun eigen lichaam hen onbekend was en wat die kennis voor hun leven betekent. Hoe gaaf het is om vrouw te zijn. Hoe gaaf het is om te snappen wat er in je lijf gebeurt, hoe het zit met het slijm dat je in je onderbroek en op je wc papier voelt en ziet. Hoe je superveilig lekker zonder condoom, pil of spiraal kunt vrijen, helemaal als jezelf.

Bijkomend voordeel

Je leert je eigen cyclus lezen. Dat betekent dat je elke cyclus kunt zien:

  • of je een eisprong hebt (handig bij kinderwens, op welke termijn dan ook)
  • wanneer je eisprong is (handig om te weten bij kinderwens)
  • welke factoren je eisprong uitstellen
  • hoe lang je 2e fase duurt
  • welke patronen er ontdekt kunnen worden, bijvoorbeeld richting de overgang
  • of je zwanger bent. Je weet als eerste of je zwanger bent of niet, omdat je dat ook van je cycluskaart kunt aflezen. En je leert de uitgerekende datum te berekenen, maar dat is in dit artikel over natuurlijke anticonceptie wellicht nog niet interessant.

Toegankelijkheid

Sensiplan is heel bereikbaar: overal in Nederland en België en vele andere landen, wordt de cursus gegeven. Sinds vorig jaar ook online, wat het nog laagdrempeliger heeft gemaakt. De cursus kost natuurlijk geld, maar omdat je er je hele vruchtbare leven gebruik van kunt maken, zou je het kunnen omrekenen naar de prijs per jaar. Er zit geen commerciële organisatie achter. De cursussen worden gegeven door goed opgeleide vrijwilligers.

Een vruchtbaarheidscomputertje kan zo besteld worden en heeft een kostprijs. Apps kun je gratis of betaald op je telefoon installeren.

Hoe kies je de beste natuurlijke manier van anticonceptie?

De beste natuurlijke manier van anticonceptie is de manier die het beste bij jou of jullie past.

Sensiplan is de meest betrouwbare methode voor natuurlijke gezinsplanning die momenteel beschikbaar is [bron]. Apps en vruchtbaarheidscomputers zijn hartstikke leuk en handig om de eerste stappen te zetten richting inzicht in je vrouwelijke cyclus. En om dingen bij te houden. Maar je bent het wel kwijt als je per ongeluk je app verwijdert (en geen account hebt aangemaakt. Ik spreek helaas uit ervaring.) Ook heel bruikbaar voor wie geen zin heeft in bovenstaand.

Volg je eigen pad om meer over je lijf en vruchtbaarheid te ontdekken en de bij jou passende methode te vinden. Heb je nog vragen? Benader mij of de contactpersonen van de mogelijke opties, je bent welkom!

* Vrijen is bedoeld om heerlijk te zijn. We weten allemaal dat er ook situaties zijn waarin vrijen absoluut niet heerlijk is of was. Die situaties worden in dit artikel niet bedoeld. De pijn en het verdriet dat met die situaties gepaard gaat wil ik ook zeker niet tekort doen. Mijn hart gaat uit naar iedereen die met deze situaties te maken heeft of heeft gehad.

Wat is de beste natuurlijke anticonceptie?
Schuiven naar boven