Tegenwoordig maakt iedereen zich grote zorgen over een veel voorkomende ziekte; diabetes. Een veel voorkomend symptoom van diabetes is de diabetische voet met de bekende ontstekingen die we ulcurs noemen. Een vroege herkenning van afwijkende temperaturen die kunnen duiden op ulcers/ontstekingen kan diabetici beschermen en helpen tegen ernstige complicaties die zich kunnen ontwikkelen tot een zeer kwadelijk stadium met en een mogelijk amputatie van de voet.

Medische thermografie is gericht op het in beeld brengen van asymmetrische temperaturen wat kan worden gebruikt als een indicator voor mogelijk ontwikkelende ulcer van de voeten.

Diabetes mellitus (DM) is een chronische stoornis aanhet metabolisme, dit is een ingewikkeld woord voor hoewe onze energie huishouding doen en spijsvertering verwerken.

De diabetische voet vereist regelmatige medische zorg om ernstige complicaties te voorkomen. De verhoogde bloedsuikerspiegel beïnvloedt de ogen, bloedvaten, zenuwen, het hart en de nieren.

De aangetaste bloedvaten (meestal als gevolg van atherosclerose) kunnen leiden tot onvoldoende bloedcirculatie, vooral in de onderste ledematen en zenuwbeschadiging (neuropathie) geven, wat kan resulteren in ernstige complicaties van de voeten. Een vroege detectie en behandeling van deze diabetische voeten zoals ulceraties kan amputaties voorkomen. Artsen onderzoeken de diabetische voet op gebreken met klinische hulpmiddelen. De infraroodthermografie is een snelle, veilige en contactloze methode die de visualisatie van de voetzooltemperatuur mogelijk maakt.

In diverse artikelen worden de diabetische voet, de pathofysiologie, conventionele evaluatiemethoden, infraroodthermografie en de verschillende op infraroodthermografie gebaseerde analysemethoden besproken.Voor een onderzoek aan de voeten kunt u kiezen voor een preventief voetonderzoek voor diabetici van €150,-. Dit onderzoek kan op alle locaties van De Groene Zuster gedaan worden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876354/
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1534734606293481
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1350449518302512
http://care.diabetesjournals.org/content/9/3/267.short

Diabetische Voeten en Thermografie
Schuiven naar boven