Dit is een blog gebaseerd op het werk van Sydney Ross Singer. De Amerikaanse wetgeving en omgang met kleding keuzes is anders dan die in Nederland, maar dat maakt het artikel er niet minder interessant op. Het gehele artikel vind je hier.

Een van de eerste dingen die veel vrouwen doen als ze thuiskomen van hun werk is hun beha uittrekken.

In de V.S. ligt de kledingcode onder vuur. Zo meldt The New York Times onlangs dat 3 meisjes in North Carolina het zat waren om te voldoen aan het schoolbeleid wat meisjes verbood broeken te dragen. De meisjes lieten weten dat rokken ongemakkelijk waren en dat het hen ervan weerhield om tijdens de pauze vrij te spelen. De meisjes hebben een rechtszaak hierover gewonnen. De rok zorgt ervoor dat de meisjes een last hebben die jongens niet hebben, en dat is niet eerlijk oordeelde rechter Malcolm J. Howard.

En datzelfde geldt voor de bh, je kunt van vrouwen niet verlangen dat ze iets verplicht dragen wat mannen niet hoeven te dragen. Maar er zijn nogal wat uniformen die voorgeschreven worden door bedrijven, wereldwijd wordt daar verschillend mee omgegaan.

Er wordt maar weinig gesproken over de bh. Borsten zijn zo mogelijk het meest geseksualiseerde deel van het lichaam van een vrouw in onze moderne cultuur. Vervormd door beha’s om een cleavage te creëren, tepels te verbergen en bewegingen van de borsten te beperken. Borsten worden kunstmatig hoog op de borstkas gedragen. Dit alles wordt gedaan vanwege een modebeeld, er jong uit willen zien, verhullen van een ouder wordend figuur en er sexy uit willen zien.

Een bh dragen heeft echter totaal geen gezondheidsvoordelen. Sterker nog, het dragen van beha’s brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder het veroorzaken van pijnlijke borsten, cysten en volgens antropoloog Sydney Ross Singer secundair ook borstkanker.

Volgens de studie die is gedaan (1991-93 US Bra en Breast Cancer Study), die is gedocumenteerd in het boek, Dressed to Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras, hebben vrouwen die geen bh dragen ongeveer hetzelfde risico op borstkanker als mannen. Hoe strakker de bh en hoe langer deze per dag gedragen wordt hoe hoger het risico stijgt, tot meer dan 100 keer hoger voor een 24/7 bh draagster in vergelijking met een bh-vrije vrouw.

Andere studies ondersteunen deze bevindingen nu ook. Het probleem is controversieel omdat er een status quo is binnen de mode en wat vrouwen zelf prettig (denken te) vinden. De onderzoeken naar kanker negeren het gebruik van de bh.

Het is duidelijk. Vrouwen dwingen om beha's op het werk te dragen, is discriminatie op grond van geslacht en een schending van de mensenrechten. En aangezien het dragen van beha's een belangrijke oorzaak is van borstkanker, gaat het verder dan mode en seksisme

Zo schrijft Sydney Ross in zijn essay over de bh.

Vrouwen die gewend zijn bh’s dagelijks te dragen hebben een veranderde fysiologie van hun borsten. Omdat de symptomen vaak minimaal zijn en de bh tot ons dagelijks ondergoed behoort wordt er niet gekeken naar of dit stukje
ondergoed iets te maken zou kunnen hebben met de borstklachten die we vandaag de dag kennen.

80% van de vrouwen die een bh dragen hebben de bh om voor meer dan 12 uur per dag. Hoe lang draag jij je bh? Heb je wel eens ongemakkelijke borsten of pijnlijke borsten? Heb je de bh wel eens uitgelaten voor 2 weken?

De schrijver van het boek “Dressed to kill” werd uitgenodigd in een bekende Amerikaanse radioshow. In voorbereiding op deze show had de interviewster het boek gelezen en vanwege pijnlijke borsten haar bh 2 weken op proef uitgedaan. Ze merkte dat haar borsten gingen ontspannen en al snel pijnvrij waren. De radioshow ging niet door; de interviewster gaf aan dat de show bedoeld was om de schrijver belachelijk te maken, maar na de ervaring van de interviewster kon ze hier niet mee doorgaan.

Doordat ik duizenden borstonderzoeken heb gedaan met medische thermografie heb ik deze ervaring van de interviewster vaak gehoord. Een eerste thermogram is het startpunt van begrip krijgen voor wat borsten eigenlijk nodig hebben. In de belafspraak waarin we het thermogram bespreken noemen we vaak dat borsten beweging nodig hebben. Beweging die er nauwelijks is als iemand 12 uur per dag een bh aan heeft. 

We laten weten dat we niet tegen de bh zijn, maar wel vóór informatie over wat de bh doet met borstweefselDroog borstelen, massage, een borstweefsel behandeling en vaak de bh uit, of helemaal niet meer aan als je dat kunt. Dat zijn de manieren om je borsten gezond te houden.

BH Vrije Vrouwen
Schuiven naar boven