Vroegtijdige ontdekking van ontstekingshaarden is cruciaal voor een succesvolle therapie en herstel.
Een thermogram geeft inzicht zodat weefselschade en ernstige blessures voorkomen kunnen worden.
Het lichaam wil altijd (homeotase) balans houden in temperaturen in het lichaam. Medische thermografie kijkt altijd als eerste naar de asymmetrie in een lichaam, zowel te koude als te warme patronen in asymmetrie ten opzichte van de andere zijde van het lichaam zijn opmerkelijk. Door dit snel in beeld (letterlijk) te krijgen kan er met spoed op geacteerd worden.
Medische thermografie is een tool om een diagnose helemaal rond te krijgen. Vooral preventief onderzoek met thermografie geeft richting aan verder onderzoek. Thermografie kijkt naar veranderde fysiologie, waar beeldvorming met röntgen en echografie alleen naar weefsels kijken. Samen zijn ze waardevol en krijgen we een compleet beeld van de situatie.
Het hangt af wat de blessure of klacht is, maar weefsel kan thermisch verschillend reageren. Hypotherm (koud) of hypertherm (warm). Thermografie is een snelle, niet invasieve en voordelige methode om het weefsel te onderzoeken. Een behandeling kan zo gevolgd en aangepast worden over verloop van tijd.
Eén van de gebieden die al onderzocht is bij topsporters is mondgezondheid. Een slechte mondgezondheid kan de sportprestaties beïnvloeden volgens Hugo Vreugdenhil en Michiel van Lieshout. De relatie tussen, spieractiviteit in het orofaciale gebied, het gebit in het algemeen en een ongezonde mondflora, en een sportieve prestatie op hoog niveau is uitgebreid geanalyseerd en besproken. Een artikel wat uitleg geeft over de relatie tussen mondgezondheid en topprestaties vind je hier. Door Michiel van Lieshout. Een artikel over mondgezondheid en algehele gezondheid wordt uitgelegd in het artikel van Martien Zeegers.
We maken meer dan 25 afbeeldingen van je lichaam. Dit betreffen afbeeldingen van top tot teen. Tijdens dit onderzoek stellen we veel vragen. Deze vragenlijsten gaan samen met de beelden naar onze interpretatie service die er een rapport van maken. Je krijgt met dit full body onderzoek een goed beeld van de algehele gezondheid. Er worden vele verbanden gelegd tussen de verschillende lichaamsdelen.
Full body onderzoek voor sportblessures, waarom eigenlijk zo uitgebreid?
Het lichaam zorgt altijd voor balans in temperaturen, dat wil zeggen dat je linkerhand dezelfde temperatuur heeft als je rechterhand. Als je een blessure hebt dan zal één van beide handen een ander temperatuur hebben. Daar is dus al aan te zien dat er iets gaande is. Maar stel dat je hand wel pijn doet maar er is thermisch gezien niet veel te zien, dan kan het zijn dat het probleem in de nek zit. Of scheve wervels heeft aan de bovenzijde van de rug. Een beknelling kan zorgen voor pijn in één arm of hand. Of stel je het volgende voor: Je hebt pijn bij het hardlopen, maar pas na 5 km lopen of zo. Dus als je gewoon loopt heb je niet zoveel last, maar de ellende begint pas bij hardlopen, sprinten of lange afstanden. Dan kan het zijn dat er een asymmetrie is aan de onderzijde van de voeten, in temperaturen én dat er misschien een verdraaide of verhoogde heup is. Dat wordt nl. ook zichtbaar bij Thermografie. Dat samen met een goed beeld van de rugwervels en schouders geeft aan waar je het probleem moert gaan zoeken.
Naast dat De Groene Zuster al meer dan 10 jaar bezig is met gezondheidsonderzoeken middels thermografie zijn we ook nauw betrokken bij de beroepsvereniging die meer gebieden ontdekt waar thermografie voor ingezet kan worden. Zo is dat bv met sportblessures om topsporters te helpen snel zicht te krijgen op de klacht. Dit om geen wedstrijden te missen en snel, persoonlijk en vooral effectief geholpen te worden.
Thermografie wordt lang gebruikt voor preventief onderzoek naar borstgezondheid. Thermografie is niet diagnostisch. Toch kunnen de patronen die gezien zijn bij sporters verder onderzoek rechtvaardigen.
Deze video: een vergelijkend onderzoek van een ontsteking in de mond; vergelijk tussen röntgen (beeldvorming) en thermografie.
Met behulp van medische thermografie worden preventieve onderzoeken gedaan naar hoe het lichaam functioneert. We onderzoeken de fysiologie en niet de anatomie. Met medische thermografie krijgen we een rapport wat aangeeft waar verbeteringen in de gezondheid te halen zijn, bepaalde patronen “duiden op….” en dat kan gebruikt worden voor vervolgonderzoek of voor behandelingen. We verwijzen bijvoorbeeld door naar chiropractie, acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathie, artsen voor functionele geneeskunde etc.
Graag komen we op locatie om het thermografie onderzoek bij meerdere teamleden in 1 dag uit te kunnen voeren. Dit doen we uitsluitend op afspraak. Bel voor het maken naar: 085-0645001
Voor afspraken bij De Groene Zuster kun je op diverse plaatsen in Nederland en België terecht. We kiezen de locaties waar we onze consulten houden met zorg voor je uit. Bovendien groeit het aantal locaties nog steeds.
We ontvangen je graag op één van de volgende locaties: Locaties Medische Thermografie
Afhankelijk van het onderzoek dat je kiest (en dus van het aantal foto’s) duurt een consult tussen de 15 en 90 minuten.
Het is een methode om thermische beelden van het lichaam vast te leggen
via een zeer gevoelige infraroodcamera. Samen met computersoftware en
een team wat de beelden analyseert krijgen we informatie over:
het bewegingsapparaat, verkeerde houding, vasculaire staat, metabolische viscerale fysiologische veranderingen in een zeer vroeg stadium. Het maakt
functionele pathologie zichtbaar. Hiermee krijgt je inzicht in de
functionele stoornissen, die met geen ander onderzoek in beeld kan worden gebracht. (CT-scan, MRI, röntgenfoto,…enz.).
Medische thermografie wordt gebruikt om pijn te bestuderen, omdat, zoals
het hitte identificeert en kan ontstekingsprocessen kan detecteren, juist in een heel vroeg stadium.
Aandoeningen zoals: Sport – Werk-verwondingen, Pijnlijke syndromen met of zonder blessure, Vasculaire veranderingen gerelateerd aan risico’s op migraine en beroertes, aandoeningen gerelateerd aan fibromyalgie en Raynaud, ischias, artritis, Diabetische voeten, ischemie,
Neuropathieën, lage rugpijn, tendinopathie.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste editie van ons magazine: Boezemvriendin