Met thermografie hebben we het liefst de focus op een gezondheidsonderzoek dan het uitsluitend te gebruiken voor borstonderzoeken. Op die manier worden de borsten weer een onderdeel van het lichaam, en krijgen we meer grip op processen die zich afspelen in het lichaam die te maken hebben met de borstgezondheid. Zo wordt ook duidelijker waarom de borsten fysiologisch afwijken en klachten geven. Op die manier wordt thermografie een waardevolle tool en kan het beter begrepen gaan worden voor alle zorgprofessionals.

Thermografie laat patronen zien aan de huid, daarom is het belangrijk om fysiologische kennis te hebben van de huid. De huid is het meest intelligente orgaan van het lichaam en is “bedraad” met een communicatie netwerk dat alle andere organen en fysiologische processen in het lichaam verbindt. De huid reageert op fysiologische veranderingen en een thermische camera neemt die veranderingen waar. Beoordelingen van veranderingen worden vastgelegd in een rapport wat we een thermogram noemen.

Het gaat om “The Big Picture”

Ontstekingsreacties (die visueel een thermisch patroon laten zien) worden wereldwijd erkend als hét grootste gezondheidsprobleem. Die moeten we vroeg detecteren, zodat we die kunnen aangeven in een thermogram. Het thermogram wijst de weg die anders verborgen zou blijven. Er is geen beeldvorming ter wereld die dit kan laten zien.

En er is steeds meer bewijs hiervoor te vinden:

In het laatste artikel worden ook mooie voorbeelden getoond van acute ontstekingen.

Hier het voorbeeld van een verstuikte enkel.

Ontstekingsklinieken, therapieën zoals knpi ontstaan vanwege het begrip dat ontstekingen aan de basis staan voor veel chronische aandoeningen.

Thermografen focussen dus graag op het grote geheel. We bieden ‘Gezondheidsonderzoeken’ aan om de thermische afwijkingen vroegtijdig te kunnen identificeren.

Niemand kan het verband tussen ontsteking en thermische hitte nog ontkennen. Dit ís de ontbrekende sleutel, we willen mensen inzicht te geven in hun gezondheid met thermografie. Alleen aan het borstonderzoek denken is te beperkt.

naamloos-5752

Francine van Broekhoven
Medische thermograaf voor De Groene Zuster

Maart 2023

Het grotere plaatje met medische thermografie
Schuiven naar boven