8 manieren om snel tot rust te komen

Ik kreeg deze week een fantastisch nieuwsbrief van Suzy Cohen. Zij is apotheker en heeft wat mij betreft een goede kijk op wat ons lijf nodig heeft. Ik vond het leuk om deze brief met jullie te delen.Suzy begint met schrijven dat iedereen stress of soms zelfs een shock ervaart bij het vernemen van slecht nieuws. “Misschien raken je hormonen en neurotransmitters er zelfs wel door uit balans, zodat je de hele tijd zo’n naar, zenuwachtig gevoel houdt. Zweterige handpalmen en paniekaanvallen horen daar soms ook nog eens bij”, zo vervolgt ze.Als je gevoelig voor bent voor angst, zijn de adviezen van Suzy Cohen een hulpmiddel dat je kan helpen voordat je naar stressmedicatie grijpt.

Adem – Dit lijkt misschien wat suf, maar is nummer één op de lijst, want zo’n beetje het allereerste wat er gebeurt als je angstig bent, is dat je ademhaling oppervlakkig wordt. Dus: wees je bewust van je ademhaling en zorg ervoor dat jein tijden van stress langer inademt dan uitademt. De inademing is een geschenk aan jezelf. Houd de adem vervolgens een seconde of twee vast en adem dan uit. Doe dit vijf keer, bij voorkeur met je ogen dicht, zodat je dieper kunt ontspannen (alfastaat).

Lavendel – Er worden tegenwoordig pure lavendel rollers gemaakt. Als je die niet kunt vinden, houd dan gewoon een klein flesje essentiële lavendelolie in de buurt of in je tas. Snuffel eraan en doe er wat van op je polsen voor direct resultaat. Je kunt dit ook gebruiken om goed te slapen, en lavendelthee is ook een idee.

Rescue Remedy – Dit is een combinatie van 5 bloemenextracten, met inbegrip van de Ster van Bethlehem, die bekend staat om zijn heilzame werking bij trauma en shock. Je kunt dit kleine flesje bij je dragen of in je tas houden. Doe een paar druppels per dag in je mond (of in je fles water).

California Poppy Extract (‘Slaapmutsje’) – Dit is een geweldig anti-angstmiddeldat soms ook wordt gebruikt voor kinderen die ADD hebben of bedplassen. Je kunt het kopen in druppelvorm; het is makkelijk te vinden in natuurvoedingswinkels en online. Een van de actieve verbindingen in dit extract is Eschscholzia californica, waarvan is aangetoond dat het catecholaminen in de hersenen kan stimuleren, waardoor je je een tijdlang beter gaat voelen. Soms kunje hier wel wat slaperig van worden.

Magnesium – Dit is een natuurlijk mineraal dat overvloedig voorkomt in bladgroenten en eetbare zeewieren. Talrijke studies laten zien dat er een relatie istussen lage magnesiumgehaltes en depressie en/of angst. Magnesium werkt vrij snel, vooral de magnesium-“threonaat”-vorm, waarvan klinisch is aangetoond dat dit het hersenweefsel snel binnendringt. Een dubbel blinde, placebo-gecontroleerde studie waarin vrouwen werden onderzocht met PMS-gerelateerde angst, stemmingswisselingen en nerveuze spanning, toonde de werking aan van 200 mg magnesium met 50 mg vitamine B6, verstrekt gedurende een maand. Dit middel hielp een aantal van de vrouwen,maar niet allemaal.

Passiebloem – Dit kruid, ook wel bekend als Passiflora incarnata, is zeer geschikt om angst snel te kalmeren. Daarnaast helpt het je te slapen en vermindert het epileptische aanvallen. Het verhoogt GABA (een zuur in de hersenen), dat ontspant. Het kan zijn dat Passiebloem niet sterk genoeg is; daarom wordt aanbevolen dit in te nemen in combinatie met andere kruiden, zoals valeriaan en citroenmelisse. Soms raden holistische praktijken een lage doses Passiebloem aan in de dagen en uren voorafgaand aan een operatie. Het is zeer rustgevend en er lijkt geen nadelige invloed te zijn op het bijkomen uit anesthesie. Maar vraag dit na aan je chirurg (of andere specialist) en ga het niet op eigen houtje proberen, want het zou kunnen interfereren met je verdovende medicijnen door het kalmerende effect. Uit een studie met mensen die een zogenaamde gegeneraliseerde angststoornis hadden, en die zijn getest met Passiebloem, bleek dat dit natuurlijke middel net zo effectief is als de benzodiazepine oxazepam (Serax).

Valeriaan – Dit is in feite de natuurlijke vorm van valium, althans voor de meestemensen. Soms ervaren gebruikers van Valeriaan juist een tegengesteld effect en worden ze onrustig of gaan ze lijden aan slapeloosheid, maar de meeste mensen worden er juist ontspannen en zelfs slaperig van. Afhankelijk van het merk heeft Valeriaan een natuurlijke en sterke (veelal als onaangenaam ervaren) geur, maar laat dat je niet tegenhouden in het gebruik ervan. Valeriaan wordt al duizenden jaren gebruikt voor sedatie en tegen angst. Het wordt verkocht in alle mogelijke vormen: thee, extracten, pillen en nog veel meer.

Citroenmelisse – Dit kruid komt uit de mintfamilie. Het heeft geweldige kalmerende eigenschappen en ondersteunt ook je spijsvertering: het kan helpen bij een onrustige maag, een opgeblazen gevoel, gas, braken, koliekpijn en algemene buikpijn. Na een tijdje helpt het je ook focussen. Sommige progressieve artsen bevelen citroenmelisse ook aan bij de ziekte van Alzheimer en bij een overactieve schildklier, zoals bij de ziekte van Graves. Het wordt verkocht in reformwinkels en online. Als je arts om wat voor reden dan ook niet wil dat je dit natuurlijk product gebruikt, dan kun je altijd nog de essentiële olie gebruiken, in een verdamper. Deze olie kun je bijvoorbeeld ook gebruiken omkoortsblaasjes deppen voor een snellere genezing.

Als angst je bekruipt
Schuiven naar boven